+ Riport

Izomagyalás Kispesten – Tombol a szabadtéri fitneszláz?

fitneszkispest_5

Legmerészebb álmaimban sem hittem volna, hogy az év egyik első kánikulai délutánját egy közparkban elhelyezett ellipszisgépen fogom eltölteni.

Legmerészebb álmaimban sem hittem volna, hogy az év egyik első kánikulai délutánját egy közparkban elhelyezett ellipszisgépen fogom eltölteni, ráadásul kifejezetten felszabadító érzés volt a szabad ég alatt edzeni ezeken a kissé barátságtalan, robusztus eszközökön. Csiripeltek a madarak, visongva rohangáltak a kisgyerekek, én meg csak tekertem a spinningbiciklit, és ahogy egyre jobban belemelegedtem, az agyam csak azon pörgött, hogy ezekkel a gépekkel sok kilónyi izmot fogok magamra építeni. Az izom szabaddá tesz, egyenlőbbé az egyenlők között, gondoltam. Az amerikai álom a többek közt Floridában népszerű szabadtéri, gépesített gyúrópadok felállításával ezennel a kispesti központi játszótérre költözött! Hiszek a fitneszben, az egy és határtalan fitneszben. Minden hajtásnál ezt mondtam magamnak: nyomd keményebben, nyomd keményebben!

Hiszen minden kis izomcsomó egy megvalósításra váró lehetőség, és én nem fogom eltékozolni a tehetségemet, gondoltam.

Aztán ahogy átadtam az eszközt az egyre türelmetlenebbül várakozó 8 éves kissrácnak, a Pain & Gain című nagyszerű Michael Bay-filmből visszatértem a valóságba. (Azt hiszem legalábbis.)

Mindenesetre a szabadtéri fitneszgépek felállításáért a kispesti önkormányzatnak lehet köszönetet mondani. A projekt összesen 7,5 millió forintba került.

Ez közel sem az első szabadtéri erőpark Magyarországon. A Velvet két évvel ezelőtti cikke 21-et sorol fel, nem tudom, azóta hogyan alakult ez a szám. A kispesti játszótéren mindenesetre már 2010-ben is átadtak négy szabadtéri masinát, az újaktól alig pár méterre. Ezek viszonylag jó állapotban vannak most is, bár a taposógép vagy be volt ragadva, vagy nem az én 63 kilómra tervezték, mivel meg se bírtam mozdítani. Na de a régi gépekkel nem lehet áramot termelni!

Az új sporteszközökben az a poén, hogy amennyiben fel vagyunk szerelkezve USB-s töltőkkel, sajátunkén kívül merülő elektromos eszközeink energiaszintjén is javíthatunk. Ez elsőre elég menőn hangzik, a gyakorlatban azonban nem tűnik túlságosan felhasználóbarát elgondolásnak. Kétlem, hogy lenne olyan, aki azért teker, hogy a fűben heverő mobilját (máshova nem lehet letenni) feltöltse.

Az edzés lényege amúgy is az – már a szóösszetétel is gyönyörűséges – izomtömegépítés, az átmozgatás, a friss levegő, és nem utolsó sorban az érzés, hogy van lehetőségünk egészséges életmódot élni. Ehhez azt hiszem nem kellenek hangzatos plusz funkciók, bár lehet, hogy így több emberhez eljut a gépek híre.

fitneszkispest

Viszont a fekvőkerékpáron megint jól belejöttem az izomagyalásba: kézi- és spinningkerékpárok ezreit láttam kinőni a pesti aszfaltdzsungelből, nemcsak közparkjainkban, hanem az Oktogonon, a Hősök terén, hídjaink közepén, számos belvárosi kereszteződésben. Akár rögtön a frissen kihelyezett BUBI-bázisok mellett is lehetne egy minifitneszbázis! Nemcsak fáradt tagjaikat mozgathatnák meg így bármikor a robotoló városlakók, de a gépekre rá lehetne kapcsolni a teljes közvilágítást is. Aztán le lehetne cserélni a moziszékeket is fekvőkerékpárokra, így a budapesti mozikban a világon egyedülálló módon a film csak akkor pörögne (persze már nem pörög a film a mozikban, mert digitális hordozóról vetítenek), ha a nézők rendesen tekernek. Ez az innováció talán az art mozik helyzetén is javítana!

Végezetül a metrómegállókba kellene kézikerékpárokat telepíteni: ha a várakozók nem tekernek, a szerelvény megáll az alagút közepén, és sosem érkezik meg.

gepek_gyerkek_01

fitneszkispest_1

Erről a kihelyezett angol nyelvű tájékoztatóról kellene tudni leolvasni, hogy melyik gép körülbelül mennyi áramot termel.

fitneszkispest_2

A fekvőkerékpár. A kihelyezett tábla szerint használatának előnye, hogy „formálja a hátsó felet és lábakat”.

fitneszkispest_4

Szobabicikli a szabadban. A tájékoztató szerint: „a fitnesskerékpárt kardiovaszkuláris gyakorlatok elvégzésére tervezték.” Továbbá: „a szerkezet minden eleme korszerűen megtervezett.” Ejha!

fitneszkispest_6

Vannak kevésbé „korszerűen megtervezett”, ám egyszerűbben és többféle gyakorlat elvégzésére alkalmas eszközök is.

fitneszkispest_7

Nem, ez nem egy bonyolult erőgép, hanem a játszótér egyik – kissé bizarr – eleme. Vajon mire szolgál a kiláncozott, lebegő zöld trón?

fitneszkispest_8

Ez szintén a játszótéren volt. Lehet, hogy ma így néz ki egy átlagos hinta?

fitnesz_9

A két csúszda közötti nagy kék hálóban rengeteg lehetőség rejlik a játékos mászásra.

fitnesz_10

Meg lehet mászni a dodekaédereket!

fitneszkispest_12

Kellemes szabadtéri testépítést mindenkinek!

(Az összes fénykép: Pálos Máté)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top