+ Interjú

Minőségi zene – Pick Róbert-interjú

Pick Róbert a Muzsikus és a Motoroshang nevű, interneten hallgatható rádiók vezetője, a Muzsikus Club Kulturális Egyesület elnöke.

Pick Róbert a Muzsikus és a Motoroshang nevű, interneten hallgatható rádiók vezetője, a Muzsikus Club Kulturális Egyesület elnöke. A stúdió a Dürer kertben található, ott beszélgettünk.

Milyen koncepció szerint működnek a Rádiók?

A minőségi magyar zenét segítjük, megmutatjuk a hazánkban létrejövő jazz, világzene, kortárs muzsika, népzene és más műfajok új felvételeit, valamint a képviselőit. Továbbá szeretnénk teret adni az élet különböző területeit ismerő civileknek, művészeknek, hiteles embereknek, akik valódi értéket képviselnek a kultúra, a szociális kérdések, a tudomány, a vallás és a mindennapi élet területén. Ha valaki belehallgat a Muzsikus Rádió tracklistájába, ami közel másfél hetes most – tehát annyi ideig nem ismétlődik zene -, az a magyar muzsikusok krémjét hallhatja. A Motoroshangnál is hasonló a helyzet. Mivel Magyarországon nem nagyon van olyan rádió, amely magyar rockzenét játszik, valamint a motorosokat is ritkán szólítják meg, ezért létrehoztunk egy keményebb zenét szeretőknek is egy fórumot. Ha valaki felkeresi az oldalt, akkor blues-t, metált, punkot hallgathat. Így az egyaránt nagy szabadságfaktorú rockerek és a motorosok is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő muzsikát és hangulatot.

 Hogyan született a Muzsikus Rádió?

2009 óta működik a Rádió. Ennek előzménye, hogy korábban Budapesten, a XI. kerületben létrejött egy hely Muzsikus Kávéház néven, ahol koncertek szervezésében segédkeztem. Volt, hogy saját zenekarommal léptünk fel, illetve néha a bárzongorista hajlamaimat is kiélhettem ott. Néhány év alatt közel 850 koncertet szerveztünk, egy részét a Kávéházban, a többit többnyire vidéki városokban, sőt néha a határon túl is. Aztán a gazdasági változások hatására meg kellett szüntetni a Kávéházat és a közben létrejött Muzsikus Club Kulturális Egyesület döntése volt az, hogy hozzunk létre egy rádiót, amit aztán az interneten hallhat a közönség.

Milyen állandó műsorok vannak?

Rendszeres, tematikus adásokkal jelentkezünk. Környezetvédelemmel, fogyatékos üggyel egyaránt foglalkoztunk és foglalkozunk, ugyanúgy, mint a hajléktalanságról szóló, vagy egyéb szociális témát érintő műsorral. Aztán helyet kapnak a különböző művészeti ágakról szóló adások is. Ezek élőműsorok. Változó, hogy mi meddig van adásban, hiszen önkéntesek készítik, aki jönnek-mennek. A két rádióban közel ötszáz ember készített már eddig műsort. Az évek során többször foglalkoztunk már színházzal, fotózással, filmmel, festészettel, irodalommal. Kultúrával foglalkozó műsoraink közül jelenleg: az Irka című irodalmi adást Ferenczfy János vezetésével, a Kortárs Retikül-t, ami Kosaras Renáta festőművész műsora, vagy Rudas Attila és Szecsődy Kristóf filozófus nevével fémjelzett „Bulvártörténelemóra” című műsorunkat tudnám kiemelni. Rendszeresen megszólal nálunk a hajléktalanok problémáival foglalkozó A Város Mindenkié csoport is. De ezeken kívül még számos, értéket közvetítő, információs műsorral jelentkezik a rádió.

Folyamatosan hallgatható a Rádió?

Igen, 0-24 órában folyamatosan szolgáltatjuk műsorainkat. Aki kedvet érez hozzá és igényes, minőségi zenére vágyik, bármikor ránk hangolódhat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top