+ Ajánló

Eltáncolják Babits verseit

Költészetnap: Dienes Valéria „Mennyei színjáték” verstánca 1915-ben készült, mely „lábról-lábra” örökítve fennmaradt.

BABITS EST, Magyar Mozdulatművészeti Társulat 2014. 04. 11. 19.30 – Bethlen Téri Színház

A magyar költészet napját egy különleges esttel ünnepeljük. A társulat produkciója érdekes kísérlet a költészet – tánc – zene kapcsolatára, hagyományainkat őrizve, ám mai, új verstáncokkal bővítve. Babits Mihály szellemi társa volt Dienes Valériának, „Mennyei színjáték” verstánca 1915-ben készült, mely „lábról-lábra” örökítve fennmaradt.

Fotó: Csorba Károly

Fotó: Csorba Károly

„… olyan természetes elegyet gyúrtak Babits Mihály legsúlyosabb gondolatokat közvetítő verseiből és a mozdulatművészetből, amelyet minden erőltetés nélkül összetartozónak érezhettünk. Úgy tartozott a versekhez a tánc, mint más műfajokban a dalszövegekhez a dallam. Amit a költő szavakba foglalt, azt vele párhuzamosan a művészek elmesélték mozdulatokban is. Bár nem nélkülözi a táncból ismert elemeket, mégsem az ütemre mozgás a lényege, hanem a gondolatok, fogalmak érzelmek kifejezése mozdulatokkal…”

(Mészáros Tibor)

Versek:
HEGESO SÍRJA,
THEOSOPHIKUS ÉNEKEK (I. KERESZTÉNY, II. INDUS),
FEKETE ORSZÁG,
A LÍRIKUS EPILÓGJA,
ESTI KÉRDÉS,
IMA,
MENNYEI SZÍNJÁTÉK,
KÉT NŐVÉR,
A DANAIDÁK,
MIATYÁNK,
JÓZANSÁG,
EMLÉKEZÉS,
HALAVÁNY TÉLI RAJZ,
ISTEN GYERTYÁJA,
LEVÉL,
INDULÁS AZ ÖREGKORBA

Szereplők: Kövesdi László, Bot Ádám, Fenyves Márk, Pálosi István, Haraszti Zweip Adrienn, Lőrincz Krisztina, Kopeczny Kata

Látvány: FOM, Fény: Csete Lajos, Rendezés – koreográfia: Fenyves Márk, Pálosi István

Magyar Mozdulatművészeti Társulat

A társulat – Még 1 Mozdulatszínház néven – 1995 szeptemberében alakult meg Fenyves Márk és Pálosi István vezetésével. Fő céljuk a tradicionális modern tánc (a magyar mozdulatművészet) hagyományainak megőrzése, korunknak megfelelő továbbvitele és tanítása. A tánc több „a technikánál”, ennek értelmében céljuk, hogy ne pusztán kész technikát tanítsanak, hanem a tanárok személyes módszerének megfelelő táncot és technikát. Gondolkozásukat az az általános mozdulatművészeti alapelv határozza meg, hogy a tanár a saját személyiségén keresztül segítse megtalálni a tanítvány saját egyéniségét és nyelvét a színpadon, a táncban.

A társulat új, saját alkotásokból álló repertoárja mellett 2001-től klasszikus mozdulatművészeti művek rekonstrukcióival egészült ki és 2002-től mai, kortárs táncművészeti alkotók, a társulat felkérésére készülő műveivel bővül tovább.

Támogatók: EMMI, Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészek Háza

További információ:

BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

+36 1 342 71 63

+36 30 456 3885

info@bethlenszinhaz.hu

www.bethlenszinhaz.hu

www.mozdulatmuveszet.hu/km1.htm

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. tré-fi szerint:

    „A vers az, amit mondani kell.”
    Kányádi Sándor

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top