+ Pályázat

Pályázat fiatal képzőművészeknek

Az Unicredit Bank ösztöndíja fél évre nettó 120 ezer forint az első helyezettnek.

Április végéig pályázhatnak fiatal képzőművészek a csütörtökön harmadik alkalommal kiírt UniCredit Tehetségprogramra, amely idén is három alkotó számára kínál féléves ösztöndíjat, további tíz tehetséget pedig egyszeri képvásárlással támogat.

Rengeteg festő dolgozik ma Magyarországon, ehhez képest kevés a kiugrási lehetőség; sokszor az sem elég, hogy egy galéria egy művész mögé álljon, hiszen kevés közülük az igazán tőkeerős – mondta el csütörtökön Budapesten a tehetségprogram vezetője. Giró-Szász Krisztina hozzátette: az UniCredit Bank által 2011-ben indított projekt éppen ezért azt célozza, hogy tehetséges, fiatal művészeket segítsen a sikeres életpályára állásban.

Egy bank feladata, hogy segítsen életre kelteni az arra érdemes, megbízható kezdeményezéseket, legyen szó friss vállalkozások vagy fiatal művészek karrierjéről – hangsúlyozta az UniCredit Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója.

Sipos József emlékeztetett arra, hogy az előző évek pályázatain nyertes munkákból minikatalógusokat adtak ki, miután azokat az eredményhirdetés után kiállításon is bemutatták. Az ötven országban jelen lévő bankcsoport gyűjteményeiből kétévente nemzetközi tárlatot is rendeznek, így a tehetségprogramban való részvétel komoly esélyt jelent fiatal művészeknek a külföldi bemutatkozásra is – mutatott rá.

A www.unicreditbank.hu, a www.amadeusalapitvany.hu és a www.fineartinvest.hu honlapokon közzétett kiírás szerint a tehetségprogramra hat művészeti felsőoktatási intézményben végzett vagy még tanuló, 23 és 33 éves kor közötti képzőművészek pályázhatnak április 30-ig.

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke; Bodoni Zsolt festőművész; Deák Erika, a Deák Erika Galéria tulajdonosa; Giró-Szász Krisztina; Gulyás Gábor, a Velencei Biennále magyar kiállításának megbízott kormánybiztosa; Jane Neal közép- és kelet-európai művészekkel foglalkozó londoni kurátor, valamint a bank képviseletében Sipos József.

Az első helyezett művész nettó 120 ezer, a második 100 ezer, míg a harmadik 80 ezer forint/hó alkotói ösztöndíjban részesül fél éven keresztül, további tíz tehetséget pedig kisalkotói egyszeri díjjal, azaz képvásárlással támogat a pénzintézet, fejenként bruttó 100 ezer forint értékben.

A pályázat eredményhirdetését és a nyertes alkotásokat bemutató kiállítás megnyitóját május 20-án tartják. Csütörtöktől március 13-ig az eddigi ösztöndíjasok munkáiból látható kiállítás a budapesti Vian Café galériájában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top