+ Film

Groó Diána filmje a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban

A 66 perces alkotás a Berlinben élt és Auschwitzban elpusztított Regina Jonas története.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtárban vetítették helyi idő szerint kedden Groó Dianának a világ első rabbinőjéről készült Regina című dokumentumfilmjét.

A 66 perces alkotás a Berlinben élt és Auschwitzban elpusztított Regina Jonas története. A film Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyvéből kiindulva, a rendezőnő hétévi önálló kutatásai alapján készült brit és német partnerekkel.

„A közép-európai néző nem történelmi kitekintésként néz erre a filmre, hanem abszolút úgy érzi, mintha ezek a dolgok most történnének, egyfajta utánérzése van” – mondta a rendezőnő arra a kérdésre válaszolva, hogy a bemutatók helyszínétől függően mennyire eltérően fogadja a közönség az alkotását.

New Yorkban pedig, a Lincoln Centerben megtartott januári teltházas két vetítés idején, ahol a közönség vegyes volt, teljesen a hatása alá kerültek az emberek.

A nézők a leggyakrabban azt szokták kiemelni a Reginával kapcsolatban, hogy az olyan, mintha játékfilm, nem pedig dokumentumfilm lenne. Groó Diana kijelentette: azért választotta témájául Regina Jonas tragikus történetét, mert „emberi” és, mert nagyon ritkák az olyan bátor emberek, mint amilyen ő volt.

„Ez a film nemcsak a holokausztról szól. Az üzenete univerzális, mert ebből a történetből az egész világ tanulhat arról, hogy mit is csinálunk egymással és mit teszünk azért, hogy a világ jobb legyen” – mondta George Weisz, a film Londonban élő, magyar származású producere. Az film angol nyelvű változata egyébként az ő lánya, az Oscar-díjas Rachel Weisz narrációjával készült.

George Weisz elmondta, azért lett a film producere, mert az eredeti tervek szerint szerinte a filmet a német és a magyar állam finanszírozta volna, de Budapest visszalépett ettől.

Groó Diana a Kongresszusi Könyvtárnak adományozta a Diana és a Vespa című film egy-egy példányát. A szűkebb szakmai körben megtartott keddi vetítést követően a Washingtoni Zsidó Filmfesztiválra meghívott Reginát az elkövetkező két nap folyamán bemutatják az amerikai főváros Zsidó Közösségi Központjában (DC JCC) és az Amerikai Filmintézet (AFI) vetítőtermében is.

A dokumentumfilm a tavalyi jeruzsálemi nemzetközi filmfesztiválon a Zsidó tapasztalat elnevezésű nemzetközi versenyben nyert díjat, majd megkapta a szolnoki filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top