Archív

Kusturica dokufilmet forgat az I. világháború kitöréséről

A rendező szerint Gavrilo Princip szerb diák, aki Szarajevóban lelőtte Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, nem vétkes a nagy háború kitörésében.

Olyan filmet fogok forgatni, amely a történelmi tényeken keresztül bemutatja az igazságot, szemben azokkal, akik meghamisítják azt

fejtette ki a Blic című belgrádi lapnak a cannes-i Arany Pálmával is kitüntetett rendező.

Az I. világháborúval foglalkozó, Belgrádban megszervezett nemzetközi történészbizottság, amely a szerben kívül angol és orosz szakértőkből áll, össze fog ülni a Kusturica építette észak-boszniai Andricgradban, és megvitatja a világháború kitörésének előzményeit.

Kusturica szerint filmje be fogja mutatni, hogy nem a fiatal szarajevói ügynök, Gavrilo Princip követte el a legnagyobb bűnt a gyilkossággal. Vezető történészek véleményét fogja ütköztetni a filmben és bebizonyítja, hogy a háború nem június 28-án a szarajevói gyilkossággal kezdődött, hanem 1914. július 27-én, a szerb naptár szerint Szent Vid napján, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia egyik katonája átlőtt a Száva folyón és megölt egy szerb katonát – magyarázta Kusturica.

A Visegrad mellett épített Andricgradban jövőre a filmbemutatón kívül nemzetközi szakértői konferenciát, könyvbemutatókat szerveznek a világháború témakörében – tette hozzá Kusturica.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top