Archív

A csehek átlagosan öt könyvet vesznek egy évben

Ennek negyven százaléka szépirodalom, szép arány.

Tavaly 1660 könyvcím jelent meg Csehországban, ami tíz százalékkal kevesebb, mint öt éve. Az előző öt évben, 2003 és 2008 között viszont 20 százalékkal emelkedett a kiadott könyvek száma – közölte a cseh könyvterjesztők és könyvkiadók szövetsége (SCKN) hétfőn.

A tavaly kiadott könyvek 34 százalékát fordítások tették ki, a szépirodalom részesedése 40 százalékos volt, míg 10-10 százalék a különféle tankönyveké, illetve a gyermekkönyveké.
A könyvpiac forgalma tavaly 8,2 milliárd koronát (90,6 milliárd forint) tett ki a 2011-es 7,2 milliárd koronával szemben.

A kimutatások szerint egy felnőtt cseh állampolgár évente átlagban öt könyvet vesz; egy könyv átlagára 230 korona, azaz mintegy 2500 forint.
Csehországban a tavalyi évben 26 nagyobb könyvkiadó működött, míg legalább egy könyvcímet több mint 1500 kiadó és szervezet jelentetett meg.

Az országban három nagy könyvesbolthálózat működik. A Kanzelsbergernek országszerte 48, a Levné knihy hálózatnak 37, míg a Dobrovskynak 21 könyvesboltja van.

A könyvterjesztők és könyvkiadók szövetsége szerint a cseh könyvpiacra az áfa növekedése van leginkább negatív hatással, az utóbbi öt évben ugyanis a korábbi 10 százalékról 14 százalékra nőtt az áfa, a januártól pedig 15 százalékra emelkedik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top