Archív

Őszi Kollekció + októberben is Thealter Szegeden

A Metanoia Artopédia Mutatványosok az Alkimisták utcájában… c. előadásával folytatódik az Alterra – régi zsinagógában a MASZK Őszi Kollekciója. Másnap indul a kiemelt programsor, a szegediek őszi Thealterje, az U21 plusz.

u21 Thealter

Október 4-én a szegedi Metanoia Artopédia Mutatványosok az Alkimisták utcájában – meditációs objektum a „kartonvarrónő” címszó alatt című előadásával folytatódik az Őszi Kollekció. Az előadás Hašek, Kafka, Comenius, Husz János, Paracelsus írástöredékeinek, historikus, mitologikus leírások, archív dokumentumok, csehországi turisztikai útikalauzok felhasználásával, illetve azok inspirációjával készült.

Ha október, akkor THEALTER U21 plusz. A 23 éves, kiváló művészeti fesztivál minősítést elnyert szegedi fesztivál történetében harmadik alkalommal jelentkezik a programsorozat október 5-11 között, amelyben a fiatal tehetségek, a művészeti egyetemisták és a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálók mellett helyet kaptak jól ismert előadók is. A nyitó napon délelőtt 11 órától a fesztivál visszatérő vendégei, Csáki Judit színikritikus és Alföldi Róbert beszélget a Nemzeti Színház elmúlt öt évéről, a könyvbemutatót dedikálás követi.

A nyitóestén, október 5-én este fél nyolctól a Lakmusz Csoport és a Divadlo Unlimited (Csehország): White Coffee című előadását láthatja a közönség. A budapesti független társulat színészei három éve végeztek a marosvásárhelyi egyetemen. Az előadás a színészek emlékeiből, vallomásaiból és improvizációból készült, és a mai Magyarország, a kisebbségek, a tolerancia, a rasszizmus, az idegengyűlölet, és a határon túli magyarok kettős identitásának témakörével foglalkozik.

Személyes történet az alapja az október 6-án este látható A séta című monodrámának is. Az erdélyi Borszéken született Földes Mária gyermekkorról és a Holocaust idejéről szóló visszaemlékezéseit Radó Gyula rendezésében Havas Judit előadóművész tolmácsolja.

Az irodalom és a zene összekapcsolása fontos szerepet kap a programsorozatban: október 7-én Rájátszás – Felébredt egy ember címmel Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián és Erdős Virág estjére várják a nézőket. A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai, valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét.

Művészet és hatalom viszonyát tárgyalja Weiner Sennyey Tibor első drámája, a Katona József drámapályázat egyik nyertese, a Szapphó, melynek címszereplője egy leányiskola igazgatója. Konkurensei tehetségkutató versenyt hirdetnek, ahol a lányoknak nem csak csinosságukkal, hanem szellemi képességükkel is ki kell tűnniük. A Radikális Szabadidő Színház előadása október 8-án mutatkozik be Szegeden.

Október 9-én újra látható lesz a Book of the Dead / Halottaskönyv. A groteszk humorral és meditatív csendekkel átszőtt előadás egyik különlegessége, hogy ugyanaz a két színész játssza el az összes szerepet. Az alkotókat, (Ilyés Lénárd és Formanek Csaba) a Tibeti Halottaskönyv inspirálta.

A mindenség elmélete címmel mutatja be október 10-én a Geltz Péter-Harsányi Attila alkotópáros azt a produkciót, melynek középpontjában korunk egyik legfigyelemreméltóbb alakja, a „cambridge-i géniusz”, a kiváló elméleti fizikus, Stephen Hawking élete és munkássága áll. „Az embernek kellően érettnek kell lennie ahhoz, hogy felismerje, az élet nem igazságos. Bármilyen helyzetbe hozzon is bennünket, abból vagyunk kénytelenek kihozni a lehető legjobbat.”

A kisfesztivál záró produkciójában a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának negyedéves színművész hallgatói, Réthly Attila osztálya mutatkozik be a szegedi közönségnek. Október 11-én este fél nyolctól Moliére klasszikusa, a Tartuffe lesz látható, Parti Nagy Lajos fordításában. Az intim közelségben, gyakorlatilag üres térben zajló előadás közel viszi a nézőkhöz a darab és a mindennapok központi problémáit: képmutatás és hűség, csalás és szeretet jelenik meg a színpadon, mindez fiatalos, friss lendülettel, élő zenével kísérve.

A programsorozatot szervező MASZK Egyesület szeretne minél több nézőhöz eljutni, minél több fiatalt is elérni, ezért a folytatódik a Sorvezető beavató színházi nevelési program is: mind a White Coffee, mind a Tartuffe nézőterére kedvezményes jeggyel várják a 21 év alatti diákokat.

Az idei ősz záró produkciója október 20-án a FÜGE Produkció – VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás előadása. Székely János: Caligula helytartója című darabjának rendezője Szikszai Rémusz, a szereplők között látható lesz Fodor Tamás, Király Attila és Kovács Krisztián, a jelmezeket Papp Janó tervezte.

www.maszk.hu ·

www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga

képünkön: FÜGE Produkció – VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás: Caligula helytartója

fotó: Puskel Zsolt

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top