Archív

A Balassi Intézet új standot állít a Frankfurti könyvvásáron, és nem támogatja MMKE-t

Kifogásolja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MMKE), hogy a szervezet frankfurti könyvvásáron lévő új standjának támogatása helyett a Balassi Intézet inkább egy új standot létesít.

A MKKE keddi közleményében felidézi, hogy az október 9-én kezdődő frankfurti könyvvásárra új standot állít, amely most is az 5. számú csarnokban kap helyet.
Az ismertetés szerint a 100 négyzetméter alapterületű MKKE-stand átriumos kialakítású, döntően fehér elemekből áll és az éves könyvtermés körülbelül egy százalékát mutatja be a szakmabeli érdeklődőknek. A dokumentum kiemeli: a pavilont Magyarország legszebb tájait, népi kultúráját, emblematikus épületeit, intézményeit megjelenítő, megvilágított fotókkal díszítik. A frankfurti stand 20 millió forintba került, amelynek költségét a szervezet állja.
Kifogásolják ugyanakkor, hogy bár 4 millió forintot kértek a Publishing Hungary programból, a Balassi Intézet nem adott támogatást a stand felépítéséhez.
„Bár a Nemzeti Kulturális Alap évente 100 millió forinttal támogatja a Publishing Hungary program keretében a Balassi Intézetet azzal a céllal, hogy segítse a nyomtatott kultúra és irodalom színvonalas megjelentetését a nemzetközi könyvvásárokon, az intézet egyetlen forinttal sem támogatta a magyar nemzeti stand felépítését és működtetését” – olvasható a közleményben.
Mint írják, „az intézet vezetése azt a minősíthetetlen döntést hozta, hogy inkább egy másik magyar standot állítanak ugyanebben a csarnokban azért, hogy a magyar könyvkultúra képviselőinek, a könyvszakmának ne kelljen támogatást adniuk”.
Az MKKE kiemelte, hogy Magyarország az egyik legrégebbi külföldi kiállító a Frankfurti Könyvvásár történetében, a MKKE több mint négy évtizede állít nemzeti standot, megjelenítve a magyar anyanyelvű könyvkiadók kínálatát.
A 65.frankfurti könyvvásár, a világ egyik legnagyobb könyves seregszemléje egyébként október 9-én nyílik. A két stand mellett a MKKE tudomása szerint négy magyar író – Tóth Krisztina, Darvasi László, Kemény István és Kulcsár Szabó Ernő – személyesen is jelen lesz a programokon.
A vásár díszvendége Brazília lesz, a rendezvényre 100 országból mintegy 7100 kiállítót, valamint több mint 150 ezer szakember mellett 250-300 ezer látogatót várnak.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top