Archív

Eltiltva és elfelejtve – II. – 41. Tokaji Írótábor 2013.

A hallgatás és elhallgattatás évei a magyar irodalomban 1965 – 1990 címmel rendezik meg 2013. augusztus 14-15-16.-án (szerda, csütörtök, péntek) az idei Tókaji Írótábort. Miről lesz szó? Erről olvashatsz itt.irotabor logo 5

A Tokaji Írótábor 40 éven át mindig a magyar szellemi élet nagy kihívásaira válaszolt, szorító közéleti kérdéseket vitatott meg. A 40. Tokaji Írótábor kuratóriuma tavaly a jubileumi tanácskozáshoz méltó témát tűzött napirendre: Eltiltva és elfelejtve – A hallgatás és elhallgattatás évei a magyar irodalomban.

Miképp alakult az 1956-ban szabadult alkotók és az 1956-os emigráció pályája? Hogyan történt az elhallgattatott nagy művészek és gondolkodók (pl. Hamvas Béla, Füst Milán, Kassák Lajos, Kodolányi János, Weöres Sándor, az Újhold alkotói) visszaszivárogtatása az irodalmi közéletbe? Milyen módon vívták szellemi védharcukat a folyóiratok, az írói közösségek; hogyan alakult a magyar neoavantgárd helyzete a határon innen és túl? Miként próbált lazítani a rendszer kötöttségén a 60-as évek végén induló új nemzedék, milyen hatással volt az ő fellépésük egyrészt az aczéli kultúrpolitikára, másrészt az őket befogadó irodalmi közegre (lásd: Lillafüredi írótalálkozó, Debreceni Irodalmi Napok, a FIJAK, aztán a JAK megalakulása stb.)? Milyen szerepe volt a Tokaji Írótábor első 17 évének az irodalom önvédelmi folyamatainak ösztönzésében? Milyen lehetőségei voltak a szamizdat kultúra terjesztésének? Milyen hullámot indított el a Magyar Írószövetség emlékezetes 1986-os közgyűlése? – hogy csak néhány izgalmas témát említsünk az idei tematikából.

A részletes napi programokról az Írószövetség honlapján tájékozódhatnak.

http://www.iroszovetseg.hu/41-tokaji-irotabor-2013/

librarius ib rendelo
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top