Archív

Jól kifejlett boldogtalanság

Kellő mértékű Fitzgerald “elfogyasztása” után már tudom kívülről nézni a boldogtalanságot is. Nem rossz ez a szemlélődő nézőpont, sok tekintetben használható az élet más területén. (Béres Kriszta Az unatkozó háziasszony kiskönyvtára című rovatában írt F. Scott Fitzgerald: Az ólomkristály című könyvéről)olomkristaly

“Egy érett, érzékeny ember természetes állapota a jól kifejlett boldogtalanság” – olvasom a könyv borítóján. Fitzgerald azoknak való, akiket nem ért a világ., vagy akik nem értik a világot.

Innen már csak az a kérdés, minek/kinek kellene változnia? Aztán elolvasok egy újabb Fitzgerald novellát a könyvből, s megint rájövök, nem változott semmi. Sem a világ, sem az író, sem én, az olvasó…. Hiába telt el majdnem 100 év, a történetei akár ma is megtörténhetnek bárkivel.

Rakódnak rám a rétegek, kellemes zenét hallgatok a jazzkorszakból. Így teljes a kép.

Míg össze nem törik az a fránya ólomkristály, létével kitörölhetetlen boldogtalanságot hozva egy család életében. Ilyen érzést kelt a kötet szinte összes története. Mégsem lettem szomorú, talán mert szinte előre látom ez események sorát, így nem lep meg a boldogtalanság. Kellő mértékű Fitzgerald “elfogyasztása” után már tudom kívülről nézni a boldogtalanságot is. Nem rossz ez a szemlélődő nézőpont, sok tekintetben használható az élet más területén.

Nemrég megnéztem moziban a Nagy Gatsby legújabb feldolgozását. Sok negatív kritikát olvastam róla, de a látvány és a zene levett a lábamról. Lassan úgy érzem, megfejtem a magam Fitzgerald-jelenségét, miért is kedvelem annyira. Az írásain át megmutatja, hogyan őrizheti meg az ember a józanságát, a realitását akkor is, ha nem érti a világ.

olomkristaly

F. Scott Fitzgerald: Az ólomkristály

Bp. Európa, 2012.

Vál.: Valkay Sarolta, Ottlik Géza

Ford. Abody Béla [et. al]

3600 Ft helyett 3240 Ft

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top