Archív

Gondolat-jel 2013. július 28. Kossuth adó 11.05-11.58

Mindenki a maga igazát fújja, s nem kíváncsi a másikéra.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a lebutított valóság sivárságában, az egyszólamúság lekottázására vállalkozna. Torkunkra forr az a kétszáz szó, amivel egymást lehülyézzük. Mivel lemondunk a világról, a tények sokszínűsége helyett fölzabáljuk a hírekké avatott semmit. Gyomorkeserű. Eseménnyé hisszük azt is, ami meg sem történt, lekéssük a menetrendszerű katarzist, ponyvára kerül a történelem. A fogyasztói társadalom engedelmes alattvalóit célcsoporttá háziasítja a piaci folyamtokra korlátozott közgazdaságtan. A tehetség nyugtalanító szabálytalansága kibillenti kereteiből a hétköznapi létezést. Közös és természetes kíváncsiságunk a nem éli túl a szabályozottságot, vakká és süketté leszünk az eredetiségre, amikor már csak a biztonságos működés monotóniája mozgat. A szabad szellem még szuszog. A szavak közötti csend fejezetei.

Antall – Dormán László az Új Simposion utolsó snitt ……………………..………….. 07,40

A „holnapra megforgatjuk a világot” mámora hatalmi részegségbe fulladt. Az értelmiség pedig hajlamos az önfelmentésre akkor is, ha nincs mentség. A legendás Új Simposion folyóirat 1965-től még csak egy ifjúsági lap kulturális rovata felől igyekezett a veszélyes önmeghatározás felé. Sziveri János a költő belehalt, többen pedig belepusztultak. Álló és mozgóképek.

Tarnóczi László – Puntigán József Csontváry Kosztka patikus ………………….….. 07,20

Megemészteni nem tudták a kortársak, hát elemésztették munkáit. Szekerek ponyváivá darabolták, esetleg a disznóól fedésére használták, vagy szentképekre cserélték. Ha Kosztka Tivadar patikus marad Gácsott, s nem lesz belőle Csontváry, akkor nincs semmi baj. A legenda él és alakul. A történészt nem hagyja nyugodni.

Antall – Dinnyés József vers a börtönök világában …………………………..……….. 07,25

Bob Dinnyésnek nem jutott nemzetközi siker, még a hazai is méltatlanul vékonyan csordogált, pedig kortárs és klasszikus költészettel házalt egész életében. Repertoárja már túlnőtte őt, ahogy szellemi vállalásai is számosak. Szabadiskolája versben, dalban több száz költői életművet mutat be, interaktív használhatósággal. Portrékötete Kaiser Lászó tollából jelent meg.

Mács Ildikó – Gyulai Éva Rákóczi elsőszülött temetése Patakon ………………………… 07,15

Az élet halálos dózisa a felejtés. II. Rákóczi Ferenc fejeledelemként igyekezett felejteni a magánembert, s a fiatal apaként az elvesztett gyermeket is. A jezsuiták segítettek neki Eperjesen, Kassán és Sárospatakon. Gyulai Éva szenzációs dokumentumai egy újabb kutatás kezdetét jelentik, ahol akár még az orvostudománynak, a családkutatásnak is van mit kezdeni.

Antall – Juhász Károly és Szentendre nyári színpadai ……………………………….. 07,20

Egy bájos kisvárost fojtogat egy hatalmas lakóövezet. És fojtogatja az a kulturális koncepció, amely a kirakatra és nem a befogadásra figyelt. Az önkormányzati gazdálkodás csapdáit kerülgetve Szentendrének minden nyáron teljesítenie kell. A Szentendrei Teátrum művészeti vezetője kívülről és belülről is látja az ötletek és a megvalósítható lehetőségek világát.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Sallai Hajni és Ignácz Kati

Műsorunkban a Dés András trió felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top