Archív

Jékely és Weöres-jubileum az Ünnepi Könyvhéten

A Holnap Kiadó két új kötettel készül, hogy azok is felfedezhessék a gyönyörű alkotásokat, akiknek az elmúlt évszázad erre nem adott alkalmat. Az Ünnepi Könyvhéten az életmű földolgozásában közreműködő művészek (többek között Karafiáth Orsolya, Kovács András Ferenc, Szálinger Balázs, Térey János) szombat és vasárnap délután is dedikálják a versválogatásokat.kutyaigor small

A centenáriumra egy különleges, tízfős csapat állított össze 10-10 verset a Jékely-életműből. A gyűjteményből is kitűnik, hogy édesapja, Áprily Lajos révén már fiatalkorában is olyan nagyságok társaságban gyűjthetett élettapasztalatot, mint Tamási Áron, Dsida Jenő, Kós Károly, vagy Reményik Sándor. Erdélyi kötődése és a protestáns közösség iránti elkötelezettsége egész életét meghatározta. Költészetében is érződik az emlékezetes pillanat, amint a bécsi döntések után valóban hazatérhetett, majd ahogy az orosz seregek érkezését követően ismét otthontalan maradt. Ezzel egyidőben kezdett egyre szűkebbé válni számára az erdélyi kulturális közeg, ami ismét Budapesthez közelítette.

A fővárosban könyvtári munkája mellett kezdetben még publikált, majd elhallgattatták. A horgászkodás közben sem hagyott azonban föl az írással, bár reménye sem lehetett arra, hogy egyhamar közreadhatja az asztalfiókban őrzött műveit. Egy „eltitkolt évtizedet” követően, az 56-os forradalom után juthattak el gondolatai ismét olvasóihoz. Verseinek, regényeinek, elbeszéléseinek bemutatóival néhány évente ünnepi programot adott a kulturális életnek.

A kötet összeállításában a Holnap Kiadó felkérésére Borbély Szilárd, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kovács András Ferenc, Mesterházi Mónika, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Térey János és Tóth Krisztina vettek részt, akik a Jékely 100 c. kötetet június 8-án délután 15 órakor dedikálják az Ünnepi Könyvhéten.

Weöres Sándor felnőtteknek szóló írásai ártatlan hangokkal játszva építenek hidat a legtávolabbi érzések, szándékok, emberek között. Ars poeticájában ironikusan veti föl, hogy „Az okosak ajánlják: legyen egyéniséged”, majd kijózanítóan válaszol rá: „de ha többre vágyol, legyél egyén-fölötti”. A Bóbita, az izzó galagonya és a csiribiri zabszalma magával ragadó ritmusain túl Weöres önmagában egyesítette a távol-keleti és a nyugati kulturális hagyományt. Alkotásain keresztül ezt az egységet osztja meg olvasóival.

A Weöres-évforduló első állomásaként a Kiadó tavasszal mutatta be a Kutyafülű Aladár c. versválogatás duplakiadását. A gyermekhangú költő egyedi világát Domján-Udvardy Melinda és a szerb származású Igor Lazin rajzai láttatják az olvasóval – az alkotók június 9-én vasárnap 16 órakor dedikálják a könyveket. Az emlékév alkalmából készült ünnepi kötetet Steinert Ágota szerkesztette.

Weöres Sándor: Kutyafülű Aladár
Budapest, Holnap 2013.

2700 Ft helyett csak 2430 Ft-ért

Weöres Sándor: Kutyafülű Aladár

Holnap, Budapest 2013.
2700 Ft helyett csak 2430 Ft-ért

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top