Archív

Gondolat-jel 2013. május 19. Kossuth adó 11.05-11.58

Nyelvet öltünk és viseljük, miközben hozzáteszünk és elveszünk belőle.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja az élőszó, a leírt szöveg, valamint a képernyőre tapadt társadalom körei között kalandozna. A kis európai nyelvek túlélő képességét nem tudták kiölni a nagyhatalmi döntések. Ám veszélyeztetheti egyediségüket a hírek kereskedelmi kínálata, a képernyőn és a hálón érkező esztétikai árengedmény. Aki fülhallgatóval él, annak kihallatszik a fejéből a zene. Aki zajjal zárja ki a világot magából, az a segélykérő ember szavát sem hallja meg, de kimarad neki a természet is életmentő üzeneteivel. Szembe kell menni a trenddel, a divattal, a patent életvezetési tanácsokkal, a közösséget lebontó tömeggel. Billeg alattunk a föld, de nem azért mert gömb. Ha nem durrantjuk ki a légkört, még maradhatunk egy darabig. Világegyetem. Felvételi és ponthatár.

Antall – Nyitra, a nyelvhatár és a megtartó világháló ……………..………..………… 07,35

A nyelvhatárt a saját lakásában is átlépheti az ember, ha vegyes házasságban él. Ha egyiket sem adja föl az ember, több kultúrához férhet hozzá. A Nyitrai Konstantin Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom tanszéke a veszprémi Felvidék napokon képviselte magát. Sándor Anna intézetvezető, Váncsa Ildikó adjunktus, Szabó Mihály Gizella oktató a Gramma Intézetből.

Mács Ildikó – Tamás Menyhért és a bukovinai örökség …………………..…………. 07,10

Ha Kassa Európa Kulturális fővárosa, akkor a rendezvényekből mi sem maradhatnak ki, bár a várost Petőfi – naplója szerint – német városnak látta akkoriban. Most árpilis 7-én és 8-án, Kassán Márai Sándorra emlékezett a Magyar Művészeti Akadémia és a kortárs magyar irodalom, film és képzőművészet.

Antall – Bodrogi Gyula a gazdag színházi évad és a vadászat ……………………….. 07,25

Bodrogi Gyula lovát minden Bujtor Istvánnal töltött estén kékre festették. Ő pedig hűségesen és többször jelentette, hogy lehet lakkozni. Nem tudták megunni a közös játékot, ahogy Bodrogi Gyula a Nemzeti Színház és a nemzet színésze sem tudja elhagyni a színpadot. A rendezők, de a közönség is visszatapsolja.

Ternovácz István – Zsúnyi Péter egykori temerini tanyagazda …………………….. 07,25

Egyetlen patakból kiismerhető a tenger. Mocsaras partjáról pedig még az úszó sziget is behajózott egy Móra regénybe. Erről mit sem tudhatott Zsúnyi Péter, aki dédapja tanyáján élt egészen a legutóbbi időkig, ám éppen a mindennapi gazdálkodás tapasztalata által a világegyetem tárul a kérdező és a figyelmesen hallgató ember elé.

Antall – Farkas Ádám Bujtor István szobra ……….……………………………………. 07,15

Geometrikus és természetbe simuló kő plasztikái, jelekké lényegülő gondolatai tették ismertté Farkas Ádám szobrászatát. Életművét most egy figurális szoborral Bujtor István alakjával gazdagította. A múlt héten a balatonfüredi móló tövében avatták a bronz hajózót.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Hegedűs Péter

Műsorunkban Sündörgő együttes felvételei forognak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top