Archív

Az ujjakkal látás élménye

A látó vendégeket vakok vezetik végig a tárlaton, megosztva velük élményeiket a Szépművészeti Kézzelfogható címűkiállításán.Kezzelfoghato 1

Mintegy harminc látó és látássérült művész alkotásait mutatja be a Kézzelfogható Alapítvány és a Szépművészeti Múzeum csütörtökön nyíló tapintható kiállítása; a Kézzelfogható művészet mindenkinek című tárlathoz konferencia és interaktív nap is kapcsolódik.

A Szépművészeti Múzeum 2005 óta öt tapintható tárlatot szervezett – mondta Bartos Zoltán a Szépművészeti múzeumpedagógiai főosztályának vezetője. A korábbi tapintható tárlatokkal ellentétben ez a kiállítás nem időszakos tárlathoz kapcsolódik: itt látó képzőművészek, iparművészek és látássérült művészek alkotásaiból válogatott a Kézzelfogható Alapítvány. Most is törekedtek a formai és anyaghasználatban megnyilvánuló sokféleségre.

Kezzelfoghato2

Az anyagban egyaránt helyet kaptak kőből, fából, fémből, textilből, üvegből, szőrből, kötélből, porcelánból vagy bőrből készült szobrok, plasztikák, objektek és iparművészet alkotások.

„A korábbi kiállításoknál is sok látó a szemét becsukva tapintotta meg a tárgyakat, most lehetőségük lesz arra, hogy bekötött szemmel, vakok vezetésével járják végig a kiállítást, de ez természetesen nem kötelező” – árulta el a főosztályvezető.

A Szépművészeti pénteken ad otthont a tárlathoz kapcsolódó szakmai konferenciának, majd szombaton a múzeum interaktív napot is tart. A tárlat május 26-ig tart nyitva.

Fotó: Földi Imre

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top