Archív

Gondolat-jel 2013. április 28, Kossuth adó 11.05-11.58

Vízfej a főváros, bár már többször megcsapolták.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja annyiféle Magyarországot ismer, amennyi rá sem férne a világtérképre. Budapest, és ami rajta kívül esik, tehát a vidék – ami mégsem provincia. A nagyvárosok, ahol más nyelven beszélnek otthon és az utcákon, a falvak, ahol a bölcsőtől a koporsóig elélhet az ember úgy, hogy az államalkotók nyelvét csak a katonaságnál kóstolgatja. S a világvárosok, ahol szigetként működhet egyetlen vendéglő, otthon, vagy tűzhely. Dobálhatjuk a forró krumplit egyik tenyerünkből a másikba, ha a történelem által kifőzött eseményeket igyekszünk megemészteni. S nem elég nekünk az idő, de ott van hozzá a hely, hogy még amit eddig tudni véltünk, azt is másképpen kelljen értelmeznünk.

Antall – B. Révész László Szabó István Tsz elnök emlékiratairól …………………… 07,40

Életünket az akkori hódoltsági Magyarországon éltük le, a baráti Szovjetunió sokaknak halálos ölelésében. Tanultunk, kisdobosok, majd úttörők voltunk, szerelmesek és lázadók, és nemzedéki probléma lettünk, és nehezen illeszkedők, esetleg túl könnyen.Nádudvartól Nádudvarig tartott Szabó István TSZ elnök útja, amely kétségtelen gazdasági sikerekkel volt kikövezve. Az akkori viszonyok között.

Tráser László – Szabados György történész az államtalanításról ……………………07,10

Az állításhoz nélkülözhetetlen a tagadás. A tudomány a hajmeresztő feltevéseket is jobb ha halálosan komolyan veszi. Egyrészt mert arra készteti, hogy újra vizsgálja és rendezze a tényeket, másrészt, hogy végiggondolja a következtetéseket. Ha tehát az államiság, az államalkotás kezdeteit kell újracölöpözve kitűzni az időben, akkor érdemes vitázni.

Antall – Jari Villén Budapesttől búcsúzva Varsó felé …………………….………….. 07,14

Magyar nőt vett feleségül és Budapestről Varsóba szólította munkája, tehát nem fél a kockázatoktól. Jari Villén politikai pályafutása a Lappföldön indult, ott lett képviselő, majd került a külszolgálatba. Budapesti öt éve alatt három köztársasági elnök, három kormány váltotta egymást, míg ő a finn köztársasági elnököt és a parlament elnökét kalauzolhatta nálunk.

Vasváry Annamária – Orosz István Kőrösfői 150 éve …………………………….… 07,30

A magyar szecesszió éppen világra való nyitottságával tudott eredeti és összetéveszthetetlen lenni. Gödöllő nemcsak a művésztelepi kultuszt ápolja, de a modernitás eszmék, és az agresszív állami ideológiák árnyékában elveszettnek tűnő szellemiséget is igyekszik feltámasztani.

Antall – Konrád Györgynek egy Berettyóújfalu …….……………………..………… 07,25

A politika a pillanaté, az irodalom az örökkévalóság. Ekképpen nem a publicisztika, hanem a regény, a novella, az emlékezés a maradandó és a szóra méltó. Orbán Ottó írta így: kis ország kis ország / Csoóri vagy Konrád / kis ország kis ország / bősz haragszomrád / kis ország kis ország / pártok és porták…”

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek: Farkas Szilvia és Horváth Zsolt

Műsorunkban a Transform Quintett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top