Archív

A Föld Napja Dimitri Verhulsttel

Április 22-én, a Föld Napja alkalmából az Európa Könyvkiadó bemutatta a könytrailert, amely Dimitri Verhulst Elcseszett napok egy elcseszett bolygón című könyvéhez készült.Verhulst

Dimitri Verhulst belgiumi flamand író, akinek három regénye – Problemszki Szálloda, Semmivégre és Elcseszett napok egy elcseszett bolygón – jelent meg magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában. Verhulst interjúiban többször elmondta, hogy szerinte az irodalom bátran vállalhat társadalmi elkötelezettséget. Ennek megfelelően mindhárom magyarul megjelent regényében fontos társadalmi problémákkal foglalkozik.

A Problemszki Szálloda egy zárt, elszigetelt közösség, egy belgiumi menekülttábor lakóinak életét mutatja be, nagyon erősen kritizálva a belga államot. A Semmivégre egy flamand faluba viszi el az olvasót a nyolcvanas években, ahol a lakók életében az alkohol a legfontosabb.

Az Elcseszett napok egy elcseszett bolygón a két másik kötethez hasonlóan szintén egy őszinte szembesítés. Itt azonban már nem egy kis közösség nyomorát emeli ki a szerző, hanem az európai ember (saját szemszögéből: az egész emberiség) történetével szembesít. A történet a világtörténelem összefoglalása 160 oldalban, hihetetlen fekete humorral és nagy bölcsességgel. Didaktikától mentesen mutatja be, hogy az emberiség milyen hibákat követett el, és életmódja, gondolkodása során mennyire nincs tekintettel a Föld más élőlényeire.

2012 októberében az ELTE Néderlandisztika Tanszékének szervezésében folytatott beszélgetésen Németh Gábor így összegezte az Elcseszett napok egy elcseszett bolygón című könyvet: „A szöveg elmond mindent, amit nem szeretünk hallani, és elmondja, hogy mit csinálunk, és főleg mit nem csinálunk jól.” Kálmán C. György pedig úgy látta, a könyv tankönyvnek is tekinthető. „Annak persze rendkívül szórakoztató, ugyanakkor folyamatosan értelmezésre szorul: hol is tartunk most mi, emberek; mi történt valójában; mindabból, amit hallunk, mennyi az igaz, mennyi a vicc, és mi az, ami halálosan komolyan veendő. Talán épp ez az állandó értelmezési kényszer, az állandó provokáció éri el, hogy a könyv magába szippantja az olvasót.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top