Archív

Punkénekesnő és fotóművész szerelme

IllsRbertKirlyLevente

Robert tudatosabban akart a legfelsőbb művészkörök tagja lenni, „aki dudás akar lenni” idézte a fordító, valóban megjárta a poklot, szélsőséges viselkedésmódokat próbált ki, beleértve szado-mazo bárok látogatását. Csanda Mária tudósítása Patti Smith „Kölykök” című könyvének bemutatójáról a Ludwig Múzeumban.

Szokatlan, hogy egy könyvbemutatót kiállítóteremben tartsanak – kezdte a bemutatót a Magvető kiadó szerkesztője, Király Levente. Szokatlan, gondoltam, de mennyire örülhet, aki egyébként szeret kiállításokra járni, és így a kettőt összekötheti.

Nemcsak a másik művészeti ágra kitekintéssel, hanem konkrét indokkal került a költő és punkénekesnő Patti Smith visszaemlékező kötetének bemutatója a Ludwig Múzeum harmadik emeletére. A „Kölykök” című kötet, mely a 70-es évek New York-i művészvilágába kalauzol, annak a Robert Mapplethorpe-nak állít emléket, aki Patti Smith nagy szerelme, több évig élettársa volt, s a fotóművész halála indította egykori társát a könyv írására. A harmadik emeleten van most Robert Mapplethorpe kiállítás, külön terem az egykor volt múzsa fotóival, a nem különösebben szép, bár a fordító szerint mégis nőies kznsgPatti Smithről készült portrékkal.

Milyen volt ez a művészvilág? A fordító, Illés Róbert elmondta, először nem tudta, kikről szól a kötet, de amint belekezdett, rájött, ismeri, látta már Mapplethorpe fotóit, ugyanúgy hallotta Patti Smith dalait és szövegeit, ha szerzőinek nevét nem is jegyezte meg idáig. Olyanok tartoztak ehhez a társasághoz, mint Janis Joplin vagy Jimi Hendrix, a legendás manhattani Chelsea hotel lakói, ahol műalkotással is ki lehetett váltani a lakbért. Cél a vágyva vágyott Andy Warhol köre, ahová csak befutott művészek kerülhettek.

A fókuszban Patti és Robert kapcsolata áll, filmbe illő kezdetekkel. Két New Yorkba került, lakással nem rendelkező, a társadalom pereméről jött fiatal talál egymásra. Ég bennük a művészi önkifejezés vágya, s végül befutott művésszé lesznek. Patti inkább a múzsa szerepre vágyott, mégis ő került először köztudatba, dalait már az utcán lehetett hallani a zenét játszó rádióból.

Robert tudatosabban akart a legfelsőbb művészkörök tagja lenni, „aki dudás akar lenni” idézte a fordító, valóban megjárta a poklot, szélsőséges viselkedésmódokat próbált ki, beleértve szado-mazo bárok látogatását. Patti ilyen helyekre nem követte kedvesét, de nem is rótta meg ezért. Engedte a maga útját járni, amibe a szakítás is beletartozott végül, amikor Mapplethorpe a homoszexualitást választotta. Végig barátok maradtak, úgy lehetne meghatározni, hogy több mint barát, kevesebb, mint szerető – fogalmazott a kötet fordítója, aki szerint a költőnő Smith nem kis írói teljesítményt nyújtott azzal, hogy vad és durva tényeket is finoman, mégis őszintén tudott megfogalmazni.

ltogatkA könyv felért egy időutazással, és leginkább úgy lehet jól olvasni, ahogy ő fordította – folytatta Illés Róbert. Vagyis ahogy haladunk a szövegben, közben érdemes utánanézni életrajzoknak, képeknek, amik felmerülnek, hozzáolvasni verseket, dalszövegeket, hallgatni a zenéket. Mindezt az internet segítségével megtehetjük.

Ahogy bemutató után fellapoztam a könyvet, polaroid technikával készült fotókat találtam benne kettejükről, valóban akár két kölyökről – első lépésnek azért ez is megteszi, gondoltam.

A sok anekdota közül, amit a bemutatón a szerkesztő és a fordító felidéztek, a könyv címére utaló (Just kids) így hangzik: Egy séta során, amikor Patti kedvesével ment az utcán, Mapplethorpe szokásosan báránybőr mellényt, valamint rengeteg színes nyakláncot és karkötőt viselt, szembejött velük egy középkorú házaspár. – Le kéne őket fotózni, művészek! – vélekedett egyikük. – Ugyan, hagyd, csak kölykök! – legyintett rá a másik.

Mindkettőjüknek igaza lehetett. Csak kölykök voltak, koruk kiemelkedő művészei.

A fotók a szerző felvételei.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top