Archív

Egy dél-koreai politológus Göncz Árpádról írt könyvet

Megjelent Dae Soon Kim dél-koreai politológus Göncz Árpád – politikai életrajz című könyve.

A szerző Dél-Koreában elvégezte a magyar szakot, majd tanulmányait az ELTE-n és a glasgow-i egyetemen folytatta, utóbbi intézményben szerzett doktori fokozatot Göncz Árpád volt államfő életrajzából.

A Scolar Kiadó gondozásában és a Nyílt Társadalom Intézet támogatásával megjelent 300 oldalas könyv kapcsán Rainer M. János történész, aki az utószót írta, azt mondta: a szerző hangvételét és a téma megközelítési módját egyszerre határozza meg a távol-keleti, a magyar és a brit kultúra.

GönczSzólt arról, hogy az első rész bemutatja Göncz Árpád politikai nézeteinek kialakulását, majd “az ember és a köztársasági elnöki intézmény találkozása” következik, melynek során a politikailag érett embernek “ki kellett találnia” magát a posztot. Ennek is betudható, hogy a köztársasági elnöki pozíció betöltése az első három-négy évben konfliktustörténet volt – tette hozzá.

Rainer M. János utalt arra, hogy a politikusi fejlődésrajzban politikai eszméket tárgyal a szerző, az emberi személyiség megannyi alkotóelemeiről azonban már nem esik szó. Göncz Árpád fiatal kora után politikai álmai “messze a szemhatáron túl kerültek”, élete java részét fordítóként töltötte, de ezt a szerző periferikusan kezeli, a politikai életrajz műfajának megfelelően – állapította meg.

Szólt arról is, hogy a szerző a könyvet a nemzetközi tudományosságnak írta, ennek megfelelően angolul is megjelenik majd, mivel a nyugati demokráciákat érdekli a magyarországi átalakulás, benne a végrehajtó és a köztársasági elnöki hatalom “tantörténete”.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy Göncz Árpád “a magyar demokratikus átalakulás szimbolikus alakja”, aki “soha nem vált igazán politikussá”, mert meg tudott maradni a politikai élet és civil szféra határán.

Gombár Csaba politológus a könyv kapcsán – amelyhez Václav Havel volt cseh elnök a halála előtt néhány nappal írta meg az előszót tavaly decemberben – rámutatott: Göncz Árpád az SZDSZ-ből került a köztársasági elnöki posztra, amit ellenfelei felróttak neki. A volt államfő a pártállami időkben is hitt a demokratikus szocializmusban, bár ez utóbbi létezését sokan kétségbe vonták – említette meg.

Kitért arra, hogy Göncz Árpád “plebejus demokrata” és civil politikus volt, aki elnöki pályafutása alatt, ha erkölcsi meggyőződése szembekerült a politikával, mindig az előbbi mellett döntött. Felhívta a figyelmet: Dae Soon Kim a jogi szövegeket is megfelelő alapossággal elemzi a kötetben, beleértve egyebek mellett az Alkotmánybíróság határozatait.

Gombár Csaba úgy vélekedett, ahhoz, hogy Göncz Árpád elvállalja a köztársasági elnöki tisztséget, “emberi bátorság kellett”, előéletéből – börtön, üldöztetés, háttérbe szorítás – kiindulva. Emlékeztetett arra is, hogy a köztársasági elnökök közül többnek lett tragikus sorsa a magyar történelemben.

Göncz Árpád köztársasági elnöki pozícióját úgy értékelte: “Hál’ istennek nem volt tekintélyes politikus”, mert “a tekintélyben mindig benne van egyfajta fenyegetés”, a demokrácia működéséhez viszont Gombár Csaba véleménye szerint nem tekintély kell, hanem bizalom.

Dae Soon Kim elmondta, Dél-Koreában tanárain keresztül ismerte meg a magyar kultúrát. Beszélt arról is, hogy a demokráciához való viszonyulás köti össze Göncz Árpádot és a koreai haladó politikai erőket.

A könyvbemutatón megjelent Göncz Zsuzsa, Göncz Árpád felesége is.

MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top