Archív

Gondolat-jel 2012. március 25. Kossuth adó 11.05-11.58

A felvilágosodás után is maradt a sötétség. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a mindentudás gőgjét és a semmit sem tanulás kockázatát igyekszik fölmérni. A belső béke ellenére is képes egymásnak ugrani az ember. Elég a másfajta hit, a másfajta gondolat, a mondatban máshová tett vesző. Elképzelések feszülnek egymásnak, s talán a rabszolgatartók is többet tudtak beszélő szerszámaik vágyairól, világképéről, tehetségéről, mint a haszonelvet kizárólagossá tevő menedzsment. A leépítések korából is föl kellene valaminek épülnie. Túlélő készlet a bizonytalan jövőhöz:

Antall – Jankovics Marcell Az ember tragédiája Moszkvában ……………………….. 07,42

Meg kell próbálni a rendezőre figyelni, ha egy monumentális darab végre megszületik, s egy világvárosban, a világ egyik önmagát újjászervező birodalmában is bemutatják. Moszkvában Az ember tragédiájában magukra ismerhettek a mechanizmust működtető tömegek, a gondolkodók, a kételkedők, és a fáraók is. Jankovics Marcell filmjében a Pink Floyd falai is újra leomlanak. De előbb a Beatles.

Szandtner Veronika – Szikra Csaba, Huszti Zoltán a balkánról …………………….. 07,10

Nem a háborút élik újra, hanem békét játszanak. Balkáni élmény tréningjeiket a véres napihírek mögött élni akaró társadalom, gyógyító erejére építik. Szikra Csabát és Huszti Zoltánt akár bolondnak is nézhetnénk, ha saját bőrükön nem próbálták volna ki, hogy mi is az a Balkán tapasztalat, milyen Koszovó, hogyan lehet végigautózni Bulgáriától Albániáig ezt a földet és hogyan lehet az örök ellenségek között örök barátokat találni.

Antall – Oláh János Száműzött történetei ………………………………………………….… 07,2

Ami eltűnt, az is van. Az a magyar falu már csak a könyvek lapjairól köszönhet vissza. A tudatosan felépített földreformot, az önállóan vállalkozó falu képét, a kert Magyarország álmait szétverte az erőszakos küldetéstudat. Oláh János Száműzött történetek című novellafüzére, regényes módon fogalmazza meg az eddig kimondhatatlant.

Tarnóczi László – Fodor Miklós Tarján történetek ……………………………..……. 07,16

Förster Kálmán huszonhárom évesen Poprád polgármestere, majd Salgótarján arculatának alakítója. A nyilasok miatt mond le, de a kommunistákkal sem jár jól. Nyugdíját megvonják, redőnyszerelésből, a pécsi evangélikus szeretetotthon pénzügyeinek gondozásából él szerényen és sokáig. Az ő sorsa a városé is.

Antall – Berecz András a Táncház találkozóról …………………………..………….. 07,31

Tánclépésekkel vesződik egy német házaspár, a japán nyugdíjas, a holland iskolás lány, az amerikai szlenggel magyar népdalt kóstolgató tanárember. A hangulat leírhatatlan, de ebben az esztendőben a Tavaszi Fesztivál programjából kimaradt táncház találkozó egy nappal korábban március 30-án kezdődik a Művészetek Palotájában.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető Bándi Domokos, a Hangmesterek Dancsó Mária és Gyurmán Gábor

Műsorunkban Oscar Peterson felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top