+ Képzőművészet

Barcelonában nyílt kiállítása egy zseniális, világhírű magyar festőnek

A nagyszabású barcelonai kiállítás megszervezése mintegy másfél évbe telt, fél évig tartott, mire összeállt a bemutatandó képanyag, amelyet külföldi gyűjtőktől kértek kölcsön. A művek nagy része épp ezért még sosem volt látható például Magyarországon, ahol utoljára 2010-ben rendeztek kiállítást Sándorfi István műveiből.

Nagyszabású életmű-kiállítással tiszteleg a barcelonai modern művészetek európai múzeuma (MEAM) Sándorfi István festőművész munkássága előtt, aki Franciaországban vált sikeressé és világhírűvé, az intézmény két hónapon át mutatja be a kilenc éve elhunyt művész 140 alkotását pénteken nyíló tárlatán.

Ez nagyon érzelmes pillanat

– nyilatkozta Sándorfi Ange, a művész lánya, aki szerint a barcelonai kiállítótér gyönyörű környezet a festményekhez, ráadásul a múzeum nagyon jó megközelítéssel, teljesen személyes hangvételű tárlat létrehozására törekedett.

istvansandorfiA bemutatott alkotások egyedülálló módon felölelik a teljes életművet, kezdve a gyerekkori rajzoktól, egészen az utolsó, már befejezetlenül maradt munkákig.

A kiállítás elsősorban nem a művészvilágot kívánja megszólítani, hanem a közönséget és főleg a rajongókat – hangsúlyozta Sándorfi Ange. A feltétlen rajongók miatt nevezte Sándorfi Istvánt rocksztárnak Makláry Kálmán műkereskedő, magyarországi három kiállításának létrehozója. Például a dél-amerikai Sándorfi-rajongók még külön csoportot is alakítottak az egyik internetes közösségi oldalon.

A nagyszabású barcelonai kiállítás megszervezése mintegy másfél évbe telt, fél évig tartott, mire összeállt a bemutatandó képanyag, amelyet külföldi gyűjtőktől kértek kölcsön. A művek nagy része épp ezért még sosem volt látható például Magyarországon, ahol utoljára 2010-ben rendeztek kiállítást Sándorfi István műveiből.

Magyarország mindig nagyon, nagyon kedves volt a szívének

– mondta Sándorfi Ange, és úgy gondolja, hogy édesapja ígéretes karriert futhatott volna be volna szülőhazájában is, de nagyon korán, mindössze 59 évesen elhunyt.

istvansandorfi3A MEAM az életműkiállításról szóló ismertetőjében részletezi, hogy Sándorfi műtermének tárgyai is kiegészítik a gyűjteményt: festőállványa, palettái, ecsetei, festékei is láthatók a tárlaton a képek mellett.

A múzeum célja, hogy újra ráirányítsa a figyelmet a művészek és szakértők körében nagyra tartott, de a nagyközönség által kevésbé ismert, egyedülálló alkotóra, akinek “teljessége, személyisége, következetessége” le fogja nyűgözni a nézőket.

Sándorfi István gyerekként hagyta el Magyarországot 1956-ban, és szüleivel Párizsban telepedtek le. Első kiállítása 18 éves korában egy fiatalokat felkaroló kis párizsi galériában volt. A nyolcvanas-kilencvenes évekre a világ legjelentősebb galériái állították ki alkotásait, Koppenhágában, Rómában, Párizsban, Münchenben, Brüsszelben, Baselban, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban. Ismert és elismert lett a művészvilágban. Neves műkereskedők versengtek a képeiért, amelyek gyakran már az állványon elkeltek, még mielőtt befejezte volna őket.

Sándorfi Ange szerint az, hogy édesapját szülőhazájában kevésbé ismerik, mint a világ más országaiban, azzal magyarázható, hogy Magyarország egy másfajta piacot képvisel.

Sándorfi István jellegzetes alkotói stílusát hiperrealistának szokták nevezni, de ő maga inkább úgy határozta meg ezt, hogy nem klasszikus témákat fest, klasszikus modorban.

Egy interjú Sándorfi Istvánnal 2005-ből:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top