+ Történelem

Olvashatóvá válnak az összeégett papirusztekercsek

– Eddig nem reméltem, hogy még az én életemben képesek lehetünk az anyag károsítása nélkül elolvasni a tekercsek bármelyikét is. Most viszont már várom – mondta az Oxfordi Egyetem papirológusa és klasszika filológusa, Dirk Obbink.

A papirusztekercseket tavaly kezdték el háromdimenziós röntgentechnikával vizsgálni a szakemberek. Az egyik tekercsnél nagy mennyiségben észleltek ólmot, ami szerintük csak szándékosan, a tintában való használatával kerülhetett bele.

Ólomtartalmú tinta jelenlétét mutatták ki tudósok a Vezúv Kr. u. 79-es kitörésekor összeégett és rendkívül sérülékeny herculaneumi papirusztekercseken. A felfedezés arra utal, hogy az eddig véltnél évszázadokkal korábban is használtak már fémmel kevert anyagot írásra – tudósított a BBC.

Az elmúlt évszázadokban több ókori tekercs is elpusztult a Herculaneumban mintegy háromszáz éve megtalált gyűjteményből, amikor megpróbálták kigöngyölíteni és elolvasni őket.

2015-ben a francia Grenoble-ban található Európai Szinkrotron Sugárzási Központban háromdimenziós röntgen-képalkotási technológiával – a kórházakban használtnál százmilliárdszor világosabb röntgensugarakkal – kezdték el vizsgálni a tekercseket, így próbálva megfejteni a belsejükben rejlő, szabad szemmel már láthatatlan írást. A kutatók most nagy mennyiségű ólom jelenlétét mutatták ki az egyik papirusztekercset vizsgálva, úgy vélik, az anyag kizárólag szándékosan kerülhetett oda, a tinta alkotórészeként.

Emmanuel Brun, a központ munkatársa szerint a fémtartalmú tinta a tudomány eddigi álláspontja szerint csupán évszázadokkal később jelent meg a használatban.

Úgy véltük, a rómaiak a 4. évszázadban kezdtek el fémet keverni a tintába – fogalmazott. Mostanáig szénalapúnak gondolták a tekercseken használt tintát.

A felfedezésről a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) számoltak be. Brun szerint a tanulmány segítheti a tekercsek további szinkrotron sugárzásos kutatását.

A tinta kutatása segítségünkre lesz, hogy a papirusztekercsek láthatatlan szövegei elolvasásának további kísérleteit optimalizálhassuk

– hangsúlyozta a tudós.

A Vezúv kitörése Kr. u. 79-ben forró vulkáni hamuval borította be Herculaneum és a közelben fekvő Pompeji városát. A mintegy kétezer tekercset őrző könyvtárat egy fényűző palota feltárásakor találták meg a 18. században. A tekercsek közül nagyjából 600 darab olyan rossz állapotban van, hogy máig felbontatlan maradt. Az írások többsége görög filozófiai munka, de latinul írt komédia is van köztük.

A tanulmányt értékelve Dirk Obbink, az Oxfordi Egyetem papirológusa és klasszika filológusa szerint a felfedezés, amennyiben megerősítést nyer, jó kiindulópont lehet a későbbi kutatásoknak.

Eddig nem reméltem, hogy még az én életemben képesek lehetünk az anyag károsítása nélkül elolvasni a tekercsek bármelyikét is. Most viszont már várom

– hangsúlyozta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top