+ Képzőművészet

Festmények a bűnről – Fogvatartottak alkotásaiból nyitottak kiállítást

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyitottak meg kiállítást szerdán Salgótarjánban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Mint István Gyöngyi, a börtön oktatásszervezője a rendezvényen összefoglalta: láthatók festmények a bűnről, a büntetésről, a fogva tartásról, vallásról.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyitottak meg kiállítást szerdán Salgótarjánban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Mint István Gyöngyi, a börtön oktatásszervezője a rendezvényen összefoglalta: láthatók festmények a bűnről, a büntetésről, a fogva tartásról, vallásról.  Van az alkotások között palóc áttört fafaragás és szerepelnek fazekas munkák is.
Molnár Éva, a könyvtár igazgatója az Adj esélyt, hogy jóvátegyem! című kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a mai világban egyre többet beszélünk az együttműködésről, ami nem más, mint ajtónyitás egymás felé.

A börtön nem nyitott tér, mint a könyvtár, fizikailag ez az ajtónyitás itt nem valósulhat meg, de eszmeiségében igen.

– vélekedett.

Salgótarján, 2015. november 18. Fejér Tibor Zoltán alkotásival az Adj esélyt, hogy jóvátegyem című, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyílt kiállításon a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban 2015. november 18-án. MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarján, 2015. november 18.
Fejér Tibor Zoltán alkotásival az Adj esélyt, hogy jóvátegyem című, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyílt kiállításon a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban 2015. november 18-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében a büntetéspolitika kihívásának nevezte, hogy megoldást találjon az elkövetők társadalmi integrációjára, ezért meg kell ragadni új lehetőségeket, amelyek hatékony eszközként szolgálhatnak a bűnismétlés visszaszorítására – mondta, jó példaként említve, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben Lencsés Zsolt festőművész irányításával néhány éve önkéntes fogvatartottak újították fel a börtönkápolnát, ami azóta bekerült a Nógrád megyei értéktárba.

 Szeretnénk megmutatni, hogy a bűnt elkövető emberben is van érték

– mondta Budai István, a fegyház és börtön parancsnoka, aki a kiállításon egy indiai, a börtönben rendszeresen idézett mondást is ismertetett: a szenteknek is volt múltjuk, a bűnösöknek is kell hogy legyen jövőjük. Vannak olyan festmények, amelyek elgondolkodtatnak, hogy megéri-e például egy hétvégi szórakozás után rablást elkövetni – mondta a parancsnok, hozzátéve, hogy bűnmegelőzési kiállításnak is felfogható a bemutatott anyag.
A rendezvényen az alkotók közül a börtön két elítéltje vett részt, az alkotások december 8-ig láthatók.

 

Korábban írtuk:

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top