+ Történelem

Történelmi dokumentumokat találtak egy dupla falú lakásban

kossuth tér 13-15

A lakásügyi iratanyag a Parlamenthez közeli Kossuth tér 13-15. száma alatti épület egyik negyedik emeleti lakásából került elő. Az új tulajdonosok szeptember elején egy repedést találtak a falon, majd miután azt megbontották, kiderült, hogy a lakásukat egy dupla fal határolja.

A budapesti zsidóság sárga csillagos házakba költöztetését előkészítő lakásügyi dokumentumokat találtak egy Kossuth téri ház egyik lakásának felújításakor. A több kerületet érintő 5-7 ezer oldalnyi irategyüttes értékét az adja, hogy az úgynevezett adatszolgáltatási ívekről korábban úgy tudták, a háborúban megsemmisültek.

A megtalálás részleteiről és a különleges dokumentumok feldolgozásáról Budapest Főváros Levéltára vezetői – Kenyeres István főigazgató és Sipos András főosztályvezető – valamint a lakást megvásárló és azt felújító házaspár adott tájékoztatást a médiának pénteken.

A fellelt dokumentumok egy része a Kutatók éjszakája rendezvény keretében péntek este 11 óráig megtekinthető a levéltár Teve utcai épületében.

A zsidótörvények alá eső magyaroknak 1944. június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, az úgynevezett csillagos házakba kellett költözniük. A június 17-i rendelet előírta, hogy a lakók házaik bejárata fölé jól látható, mint a rendelet fogalmazott, „kanárisárga” Dávid-csillagot helyezzenek el.

A lakásügyi iratanyag a Parlamenthez közeli Kossuth tér 13-15. száma alatti épület egyik negyedik emeleti lakásából került elő. Az új tulajdonosok szeptember elején egy repedést találtak a falon, majd miután azt megbontották, kiderült, hogy a lakásukat egy dupla fal határolja, amelyben tömbökben régi papírok, dokumentumok vannak.

A lakástulajdonos Berdefy házaspár ezt követően fordult szakemberekhez, a levéltár munkatársaihoz, akik megállapították, hogy a dokumentumok, az úgynevezett adatszolgáltatási ívek 1944 júniusából származnak, abból az időből, amikor egy kormányrendelet alapján az egész városban összeírták, melyik lakásban élnek zsidók és nem zsidók.

A fellelt dokumentumok az – akkori – vélhetően teljes XI., XII, XIV. és részben a XIII. kerületi házak tulajdonosait, a lakók neveit tartalmazza, feltüntetve egyebek mellett azt is, mennyi lakbért fizetnek.

A levéltár vezetői arról beszéltek, hogy a német megszállás után kezdeményezett lakásügyi eljárásnak álcázott összeírás volt az alapja annak, hogy később hol jelölték ki a csillagos házakat és az is, hogy kiket költöztettek oda.

A 61 kilogrammnyi dokumentum a falszigetelésnek köszönhetően meglepően jó állapotban került elő, így az iratok restaurálása, majd digitalizálása nem lesz nehéz feladat a levéltár szakembereinek.

A dokumentumok azért a Kossuth tér 13-15 szám alatti épületből kerültek elő, mert 1944 júliusában ott működött a lakásügyi kormánybiztosság, ám arról egyelőre semmit nem tudni, ki, mikor és milyen céllal rejtette el a dokumentumokat.

A levéltár vezetői köszönetüket fejezték ki az anyagot átadó házaspárnak, és arról beszéltek, nem tartják képtelenségnek, hogy lehetnek még máshol is hasonló dokumentumok, ezért azt kérték, ha hasonló iratok kerülnek elő, azt jelezzék az intézményüknek.

Nem mellesleg a Kossuth tér 13-15-ben található Budapest egyik legszebb lépcsőháza.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top