+ Életmód

Miért ellenzi több híres művész a palagáz-kitermelést?

palagáz-kitermelés

Vivienne Westwood divattervező szerint a palagáz-kitermelés az emberiség elleni bűntett, egy nyilatkozatban pedig pedig diktátorokhoz hasonlítja a brit miniszterelnököt és azzal vádolja, hogy „rezsimet” vezet.

Jó ideje tiltakozik néhány híres művész a palagáz-kitermelés ellen, többek között Vivienne Westwood divattervező-üzletasszony, Yoko Ono és Robert de Niro is. Elmondjuk miért.

A palagázt, amely egy, az üledékes kőzetekben előforduló természetes földgáz, a hidraulikus töréstechnika segítségével termelik. Az utóbbi években elterjedt eljárás rengeteg vizet vesz igénybe, a hidraulikus törés során ugyanis apró repedések keletkeznek a földalatti kőzetrétegekben, ami befolyásolja az ivóvíz tisztaságát, szennyezi a talajvizet. Az Európai Unió környezetvédelmi bizottságának szakértői kiadtak egy 300 oldalas tanulmányt 2012-ben, (a 2014-eskiegészítése itt elérhető) amely szerint a palagáz kitermelés tönkre teheti a föld alatti ivóvízkészleteket, súlyosan veszélyezteti az emberek egészségét és a környezetet, földrengéseket idézhet elő, tüdőrákot okozhat, a levegőbe kerülő metán pedig felgyorsíthatja a globális felmelegedést.

VIVIENNE WESTWOOD SZERINT EMBERISÉG ELLENI BŰNTETT A PALAGÁZ-KITERMELÉS

Vivienne Westwood divattervező – aki divatba hozta a punk stílust az öltözködésben, és erősen inspirálódott a hetvenes évek punk zenekarai, főképpen a Sex Pistols által – tervezett régóta kampányol a palagáz-kitermelés ellen: legutóbb pedig egy fehér tankra pattant, és egyenesen David Cameron miniszterelnök rezidenciája elé hajtott, az Oxfordshire-i Witney-be, hogy felszólítsa a brit kormányt a palagáz-kitermelés beszüntetésére.

Szerinte a palagáz-kitermelés az emberiség elleni bűntett, egy nyilatkozatban pedig diktátorokhoz hasonlítja a brit miniszterelnököt és azzal vádolja, hogy „rezsimet” vezet.

Néhány Lancashire-i nagymama és rendőr is csatlakozott az eseményhez, de látták, hogy minden nyugodtan és rendben zajlik. A falubeliek először döbbenten figyelték a tankot, de aztán csak nagyokat nevettek, pedig eltorlaszoltuk az utat egy időre.

– nyilatkozta az Independent nevű brit újságnak Westwood szóvivője.

palagáz-kitermelés

www.independent.co.uk

A Dame Viv becenéven elhíresült 74 éves divattervező egyébként is gyakran hallatja a hangját környezetvédelmi kérdésekben, a múlt hónapban például a „Save the Arctic” (Menstük meg a Sarkvidéket) kampányban vett részt Kate Moss, Maisie Williams és Naomi Campbell társaságában.

A brit kormánynak azonban esze ágában sincs abbahagyni a palagáz-kitermelést, sőt, egy törvénymódosítással azt is elérték, hogy ne kelljen hosszú heteken át várni a környezeti hatások miatt aggódó önkormányzatok és hatóságok engedélyére, hanem közvetlenül is kiadhassák az engedélyt a kitermelésére.

A palagáz-kitermelés másik legnagyobb ellenzője Yoko Ono, aki fiával, Sean Lennon-nal együtt létrehozta az Artist Aginst Fracking (Művészek a palagáz-kitermelés ellen) nevű kezdeményezést, amelynek célja, hogy betiltsák a palagáz-kitermelést. A csoportnak olyan ismert aktivistái vannak, mint Robert de Niro, Lady Gaga, vagy éppen Paul McCartney. 2012-ben 180 művész csatlakozott a kezdeményezéshez.

A csoportnak 2014 év végére sikerült elérnie, hogy betiltsák a hidraulikus töréstechnika használatát New York államban.

(Forrás: Independent)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top