+ Design

Miért szeretünk makettezni?

makettezni

A makettezés során gondosan kidolgozott miniatűr hasonmásokat építhetünk, amelyek gyakran a filmek és zenei világok díszletei…

A makettezés során gondosan kidolgozott miniatűr hasonmásokat építhetünk, amelyek gyakran a filmek és zenei világok díszleteinek létrehozásában is központi szerepet játszanak. Természetesen nem csak ezért szeretjük ezt a hobbit, hiszen a megalkotott remekművek által elrepülhetünk az akkori időszakba, egy kicsit átélhetjük a korszak hangulatát, és persze sokkal többet megtudhatunk a készülő jármű történetéről is.

Egy másik oka a makettezés népszerűségének, hogy manapság bőséges felhozatalból válogathatunk, elég megnézni a Modellfutár katonai repülőinek kínálatát. A légtérvédelmi szerepre tervezett repülőgépek különösen kedveltek, az egyik leggyakrabban választott példányoknak számítanak.

Alkossuk meg a Hurricane gépet!

A Royal Air Force részére tervezett repülőgép miniatűr mása méltán népszerű a makettezők körében, melynek külön érdekessége, hogy vegyes vázszerkezettel rendelkezik, azaz a sárkányszerkezet fából és acélból készült elemeket is tartalmaz, a törzse pedig tűzgátló anyagban áztatott vászon – ezt mindenképp fontos ismerni az akkoriban szolgálatban álló repülőgép kapcsán. Emiatt nem is meglepő, hogy nem látunk szegecsnyomokat a géptesten.

Mit találunk a csomagban?

Az Eduard 1:72-es méretarányú Hurricane Mk. I-es repülője kiváló választás, ha szeretnénk egy kicsit elmerülni az építgetés világában. A makettezés elején persze nem árt utánanézni a gép történetének, megismerni a felépítését, az életútját, a célját, valamint a területet, ahol állomásozott.

Mindezek azért szükségesek, mert könnyebbséget jelent az összeállítás során, illetve később a festésnél, és majd a koszolások, környezeti hatások megjelenítésénél is realisztikusabb végeredményt hozhatunk létre.

A csomagban találunk egy szürke keretet fotómaratással, matricalappal, maszkolóval, és persze nem hiányozhat az összeállítási útmutató sem.

Ismerjük meg a katonai repülő környezetét!

A gép Máltán állomásozott, és mindez azért fontos, mert akkoriban a harci járműveket jellemzően sárga-barna, zöld-barna festéssel látták el, ami utólag kiderült, nagyon figyelemfelkeltő a tenger felett, szinte rikító. Így arra jutottak, hogy egy kékes árnyalat sokkal inkább képes “elrejteni” a gépet. Természetesen ennek kapcsán a mai napig nincs egyetértés, és vérre menő viták zajlanak. Nehéz tehát meghatározni, hogy milyen árnyalatú volt pontosan a Hurricane Mk. Érdemes a gyártó ajánlásai szerint megoldani a festést.

A megépítése egyáltalán nem bonyolult, azonban a fotómaratások miatt több figyelmet igényel, így talán első makettként nem a legideálisabb választás, de haladóként semmiképpen sem szabad kihagyni a lehetőséget. A döntés joga a miénk, bárki választhat kezdésként is nehezebb példányt, ez esetben viszont legyünk kitartóak, türelmesek, és a várt eredmény nem fog elmaradni.

Népszerűek

To Top