+ Film

Bohumil Hrabal regényéből Jirí Menzel rendezte: Sörgyári capriccio

Sörgyári capriccio

A Sörgyári capriccio című filmet ma este, azaz június 5-én láthatod a Duna Televízió csatornáján 20 óra 45 perces kezdettel.

A Sörgyári capriccio rövid története:

Az emberi közvetlenség varázslatos légköre uralkodik a húszas évek elején ebben az álmos és vidám kisvárosban. Mintha az öröklött tradíciók szabályoznának a sörgyár külön világában is; valójában persze a változás lassanként kiterjed mindenre.

A sörgyár fiatal gondnoka, Francin rádiót vesz, s ez a nagyszerű találmány végképp bebizonyítja az embereknek: eljött a „lerövidítések” korszaka, minden közelebb került, csökkennek a távolságok.

Sörgyári capriccio

A cég gépkocsit vásárol a lovak helyett, Pepin lefűrészeli az asztal lábait, Mariska pedig divatos, rövidre vágatja combig érő haját. Új világ kezdődött, új világ köszöntött be. (Eredeti hang digitálisan.)

Az 1980-ben készült 94 perces csehszlovák vígjáték rendezője Jirí Menzel, aki a forgatókönyvet együtt jegyzi Bohumil Hrabal regényíróval. A főbb szerepeket Magda Vásáryová, Jiří Schmitzer és az örök Pepin bácsit Jaromír Hanzlík alakítja. Menzel 81-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta érte a zsűri különdíját. Aki látta, mondta: Nálam ez a film nyeri a vígjátékok versenyét. Lassan 40 éves, de még mindig lehengerlően bájos és fiatalosan üde.

Sörgyári capriccio

A Sörgyári capriccio című filmet ma este, azaz június 5-én láthatod a Duna Televízió csatornáján 20 óra 45 perces kezdettel. A filmet jelenleg megnézheted a videa.hu oldalán is.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Bohumil Hrabal rövid életrajza:

Bohumil Hrabal (1914-1997) cseh író volt, akit a 20. századi közép-európai irodalom egyik kiemelkedő alakjaként tartanak számon. Életútja a következő főbb állomásokból állt:

Korai évek: Hrabal 1914. március 28-án született Brünnben, az Osztrák–Magyar Monarchia területén (ma Csehország). Gyermekkorát Polnában és Nymburkban töltötte.

Tanulmányok: Prágában jogot tanult a Károly Egyetemen, ahol 1939-ben végzett. A második világháború idején azonban nem tudta azonnal elkezdeni jogászi pályafutását.

Korai munkák: A háború alatt és után számos különböző munkát vállalt, többek között vasúti munkásként, biztosítási ügynökként és raktári dolgozóként.

Írói karrier: Az 1960-as években kezdett el jelentősebb irodalmi műveket publikálni. 1963-ban jelent meg első jelentős kötete, a „Gyöngéd barbárok”. Később olyan híres műveket írt, mint az „Őfelsége pincére voltam” (1971) és a „Sörgyári capriccio” (1976), melyek humoros, mégis mélyen emberi történeteket mesélnek el.

Politikai nehézségek: Hrabal művei gyakran szembekerültek a kommunista rendszerrel, és néhány munkáját betiltották Csehszlovákiában. Ennek ellenére sikerült megőriznie írói szabadságát és népszerűségét.

Későbbi évek és halál: Hrabal élete végén visszavonultan élt, de továbbra is írt. 1997. február 3-án hunyt el Prágában, miután kiesett kórházi szobájának ablakából. Halálának körülményei máig tisztázatlanok, de egyesek szerint öngyilkosságot követett el.

Bohumil Hrabal életműve a cseh és világirodalom fontos része, írásai a hétköznapi emberek életét, küzdelmeit és örömeit mutatják be, gyakran groteszk humorral átszőve.

Népszerűek

To Top