+ Zene

19 órás ingyenes tudatmódosító koncert 36 zenésszel

Erik Satie

Erik Satie francia zeneszerző és zongorista Vexations című darabját június 29. szombat estétől másnap délutánig 36 zenész adja elő.

Erik Satie

Erik Satie francia zeneszerző és zongorista Vexations című darabját június 29. szombat estétől másnap délutánig 36 zenész 13 különböző hangszeren adja elő, összesen 840-szer a budapesti H13 Kultpontban. A meditatív élő koncert különleges tudatállapotot ígér a kitartó hallgatóknak.

„Ahhoz, hogy a témát 840-szer egymás után eljátsszuk, célszerű lenne előzetesen a legmélyebb csendben, komoly mozdulatlansággal felkészülni.”

Ezeket a sorokat Erik Satie zeneszerző vetette papírra 1893-ban a Vexations című darabjához.

Satie életében nem adta ki a művet, és nem tudni, hogy valaha is előadta volna. Az 1960-as évektől kezdve ezt a szöveget többnyire úgy értelmezték, mint utasítást, hogy a kottaoldalt 840-szer kell lejátszani, és azóta is néhány évente lelkes zenészek összeállnak, hogy előadják a Satie-művet.

A művet Magyarországon ritkán játsszák, 2019-ben a Fugában lehetett hallani zongoraművészek előadásában, előtte pedig 1989-ben Szemző Tibor és barátai zongorán játszották az Almássy téri Szabadidőközpontban.

2024-ben Józsefvárosban még egy csavar kerül a kísérleti előadásba: főként a kerületben élő zenészek különböző hangszereken és különböző zenei stílusokban – a jazztől a klasszikusig és a rocktól a népzenéig – mintegy 19 óra alatt adják elő a mantraszerű darabot.

A zongorától a cimbalmon át a szitárig összesen 13 féle hangszert szólaltatnak meg a művészek, többek között Balázs Elemér, Lisztes Jenő, Ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Melis Márta és még sokan mások.

A különleges koncert 2024. június 29-én este 6 kor kezdődik, és egész éjjel ​tart másnap délután 1 óráig a H13 Kultpontban.

A meditatív koncert egyedülálló módon nyújt lehetőséget a lelassulásra és az átlényegülésre. A hallgatók az ingyenes esemény alatt kedvükre mozoghatnak, szabadon ki- és bejárkálhatnak.

A józsefvárosi koncert Déri Miklós fotóművész és zenész ötlete alapján, a Rendevény8 szervezésében, a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg. Művészeti vezető Cseke Gábor jazz-zongorista.

Részletes program: Erik Satie: Vexations // 19 órás meditatív élő koncert

Fellépő művészek:

Balázs Elemér (zongora), Radics József (bőgő), Horváth Milán (gitár), Farkas Mira (hárfa), Seres Barbara (fuvola), Ruzics Csilla (szitár), Seres Barbara (fuvola), Oláh Vilmos (gitár), Szakcsi Béci (zongora), Melis Márta (hegedű, brácsa), Rinkó Gábor (bőgő), Jónás Géza (brácsa), Váradi Kálmán (hegedű), Csík Sándor (bőgő), Mátyás László (hegedű), Mátyás Tibor (hegedű), Nyári Károly (cselló), Balázs József (zongora), Hamar Dávid (cselló), Ökrös Károly (zongora, harmónika), Komjáti Áron (gitár), Cseke Gábor (zongora), Cseke Jácint (zongora), Horváth Balázs (zongora), Lisztes Jenő (cimbalom), Orbán Gyuri (bőgő), Vázsonyi János (sax), Oláh Kálmán (szoprán szaxofon), Molnár Sándor (tenor szaxofon), Magda Zsolt (bariton szaxofon), Oláh Kálmán (szoprán szaxofon), Molnár Sándor (tenor szaxofon), Magda Zsolt (bariton szaxofon), Oláh Krisztián (zongora), Kertész Endre (cselló), Szomora Zsolt (hegedű)

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top