+ vallás

700 ember szállt föl Budapesten a Fekete Madonna nevű vonatra

Fekete Madonna

Elindult a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándokvonat a budapesti Keleti pályaudvarról 2024. június 24-én.

Mintegy 700 zarándok indult el hétfőn Budapestről Lengyelországba, a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre a Fekete Madonna zarándokvonattal.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az indulás előtt az orosz-ukrán háborúra utalva azt kérte, ne engedjük, hogy minket is belerángassanak abba, „ami nem a mi dolgunk, nem a mi háborúnk”.

„Imádságokon és barátságokon keresztül győznünk kell a békességben” – hangsúlyozta, majd azt is hozzátette, imádkoznunk kell a magyar-lengyel ezeréves barátságért is.

Fekete Madonna

Budapest, 2024. június 24.
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki családjával együtt a zarándokvonat utasa, beszédet mond a lengyelországi Czestochowába induló Fekete Madonna zarándokvonat indulása előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2024. június 24-én. Mögötte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j), Tamás József, a Gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke (j2), Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója (j3), Felföldi László pécsi megyés püspök (j4) és Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója (b5). Mintegy 700 zarándok indult el a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre a zarándokvonattal.
MTI/Bruzák Noémi

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki családjával együtt a zarándokvonat utasa, kiemelte: ebben a mai kusza, békétlen világunkban nagyobb szükség van az ilyen zarándokutakra, mint bármikor korában. Ez azt is mutatja, hogy „a magyar nép őrzi a hitét, büszke a hitére és meg is vallja azt” – mondta.

Az államtitkár megjegyezte, hogy velük utaznak állami gondoskodásban élő fiatalok is, akiknek egy ilyen utazás még nagyobb lelki feltöltődés, megerősödés, mint bárki másnak a vonaton.

Felföldi László pécsi megyés püspök úgy fogalmazott, „nem Czestochowába, hanem a szívünkbe fogunk megérkezni”, ott kell megtalálni az örömöt, a békét és a szeretetet. Mert bárhová menjünk is, ha oda nem érkeztünk meg, sehova se jutottunk, akkor helyben maradtunk. Ebben segít a zarándoklat.

A „meccs folytatódik”, a jó és a rossz küzdelme, amiben mi a békét képviseljük – hangoztatta.
Az Erdélyből érkezett Tamás József püspök elmondta, azzal a céllal utaznak Czestochowába, hogy kérjék a Jóistentől, csendesítse le ezt a felbolydult mai világot, és adja meg a lelki békét mindannyiunknak.

Fekete Madonna

Budapest, 2024. június 24.
Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója.
MTI/Bruzák Noémi

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója felidézte, a Misszió Tours és a MÁV-Volán-csoport 2011 óta működik együtt, ez idő alatt mintegy 30 zarándokvonatot és 21 ezer utast továbbított különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

Budai László, a 8. Boldogasszony zarándokvonat szervezője, a Misszió Tours vezetője hozzátette, a pandémia óta vonattal még nem voltak Czestochowában, ahol főképp lelki programokban lesz részük a zarándokoknak. Csütörtökön, a lengyel édesanyától született Szent László királyunk ünnepén szentmisén vesznek részt Krakkóban, a II. Szent János Pál-bazilikában.

Fekete Madonna

Budapest, 2024. június 24.
Elindul a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándokvonat a budapesti Keleti pályaudvarról 2024. június 24-én. Mintegy 700 zarándok indult el a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre a zarándokvonattal.
MTI/Bruzák Noémi

A legfrissebb közéleti hírek

Népszerűek

To Top