+ Film

Csökkentették a glóbuszt cipelő nő súlyát, mert volt, akinek gondot okozott átvenni Karlovy Vary filmfesztiválján

Karlovy Vary

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál idén június 28-án, pénteken kezdődik, és július 6-án, szombaton fejeződik be.

Megváltozik a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál szimbóluma és fődíja, a Kristályglóbusz.

A fejét hátra hajtó, kezében gömböt tartó fiatal nőt ábrázoló üvegszobor súlyát és méretét is csökkentették, mert ezek miatt a múltban a díjátvétel több színésznek is gondot okozott.

„A fesztiválszobrok magasságát 42 centiméterről 34,5 centiméterre, a glóbusz átmérőjét 2,4 centiméterrel, az egész szobor súlyát pedig 4,4 kilogrammról 2,4 kilogrammra csökkentettük” – mondta Pavel Mencl, a híres Moser üveggyár igazgatója az új fesztiválszobrokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón, a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

„A kristályglóbuszaink jelképes értéke a változások ellenére is változatlanul nagy lesz” – jelentette ki Jirí Bartoska fesztiváligazgató újságírók előtt.

A kristályglóbuszokat immár negyedszázada a Moser üveggyár állítja elő. A több tucatnyi üvegszobor legyártása nagyon igényes, a gyár legjobb mesterei minden évben néhány hétig csak ezen dolgoznak.

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál idén június 28-án, pénteken kezdődik, és július 6-án, szombaton fejeződik be.

A neves fesztivál fődíjáért 12 film versenyez, magyar alkotás ezúttal nincs közöttük.


A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (KVIFF) az egyik legrégebbi és legjelentősebb filmfesztivál Európában, valamint a világon is elismert filmes esemény. Íme egy rövid története:

Kezdetek és Alapítás

1946: A fesztivált először Csehszlovákiában, Karlovy Vary városában rendezték meg. Kezdetben kétévente tartották, váltakozva a másik jelentős csehszlovákiai filmfesztivállal, a Mariánské Lázně-i fesztivállal.

1956: Ettől az évtől kezdve évente rendezték meg a fesztivált, Karlovy Vary vált a rendezvény állandó helyszínévé.

Növekedés és Nemzetközi Elismerés

1960-as évek: A fesztivál fokozatosan egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kapott, és a keleti blokk egyik legfontosabb filmes eseményévé vált.

1964: A Karlovy Vary Filmfesztivál az A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválok közé került, amely nagyban növelte presztízsét.

Politikai és Kulturális Hatások

1968: A prágai tavasz és a szovjet invázió után a fesztivál politikailag és kulturálisan is befolyásolttá vált, de továbbra is jelentős esemény maradt a filmvilágban.

1989: A bársonyos forradalom után a fesztivál szervezése és irányítása is megváltozott, nyitottabbá és nemzetközibbé vált.

Modern Korszaka

1994: Jiří Bartoška és Eva Zaoralová vezetésével új irányt vett a fesztivál, frissítették a programot és a szervezést, ami növelte a nemzetközi érdeklődést.

2000-es évek: A fesztivál tovább bővült, és a világ minden tájáról vonzza a filmeseket, színészeket, rendezőket és filmrajongókat.

Jelenkor és Jelentőség

Ma: A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál évente több mint 200 filmet mutat be, különböző kategóriákban. A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye a Kristály Glóbusz díj átadása, amely a legjobb filmnek jár.

Elismerés: A fesztiválon számos világhírű filmsztár és rendező vett részt, és a filmes világ egyik legfontosabb eseményévé vált Közép- és Kelet-Európában.

A Karlovy Vary Filmfesztivál ma is a filmes kultúra fontos ünnepe, amely elősegíti a nemzetközi filmes közösség találkozását és a filmek sokszínűségének bemutatását.

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top