+ Film

Juliette Binoche, Annie Girardot, Daniel Auteuil: Rejtély – Michael Haneke rendezése, ma

rejtély

A Rejtély című filmet ma este, azaz június 17-én láthatod a Cinemax 2 csatornáján 20 óra 30 perces kezdettel.

A rejtély című film rövid ismertetője:

Georges (Auteuil), a befutott televíziós műsorvezető és felesége, Anne (Binoche) a sikeres és elégedett emberek életét élik. Ám egy nap, valami megzavarja a családi idillt – az ajtajuk előtt egy rejtélyes videókazettát találnak.

A felvételeken saját magukat látják, valaki rejtett kamerával lefilmezte őket. A döbbent házaspárnak fogalma sincs arról, hogy ki és milyen szándékkal készíthette a videót.

Az igazi játszma csak most kezdődik. Újabb videókazettát kapnak, melyet egyre több követ, olyan felvételekkel, amelyek zavarba ejtően intimek és egyre személyesebbek.

Georges megpróbálja kinyomozni, hogy ki lehet az egyre fenyegetőbb történések mögött. A szálak saját múltjához vezetik vissza, és olyan titkok kerülnek napfényre, amelyek alapjaiban rendítik meg a biztonságosnak hitt élet falait, amelyet Anne-nel maguk köré emeltek.

A 2005-ben készült 117 perces francia-osztrák-német-olasz-amerikai filmdrámának nem csak rendezője Michael Haneke, hanem ahogy a filmjeinél megszokhattuk, a forgatókönyvet is ő írta. A cannes-i filmfesztiválon három díjat is nyert, az Európai filmdíjat pedig hat kategóriában nyerte meg.

A Rejtély című filmet ma este, azaz június 17-én láthatod a Cinemax 2 csatornáján 20 óra 30 perces kezdettel. A filmet jelenleg megnézheted a videa.hu oldalán is.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Michael Haneke rendezőről:

Michael Haneke osztrák filmrendező, forgatókönyvíró és producer, 1942. március 23-án született Münchenben, Németországban. Haneke a kortárs filmművészet egyik legelismertebb alakja, akinek munkái gyakran vizsgálják az erőszak, az elidegenedés és a társadalmi problémák kérdéseit.

Haneke Bécsben nőtt fel, és a Bécsi Egyetemen tanult filozófiát, pszichológiát és drámát. Pályafutását a német és osztrák televízióban kezdte, ahol több televíziós filmet készített. Első nagyjátékfilmje, a „Der siebente Kontinent” (A hetedik kontinens) 1989-ben jelent meg, és azonnal felhívta magára a figyelmet a hétköznapi élet brutális és rideg ábrázolásával.

Haneke karrierje során számos nemzetközi elismerést nyert. Kiemelkedő filmjei közé tartozik a „Funny Games” (1997), amelyet 2007-ben angol nyelven is újraforgatott, a „La Pianiste” (A zongoratanárnő, 2001), amely elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját, a legjobb női és férfi alakítás díját. A „Cache” (Rejtély, 2005) szintén jelentős kritikai sikert aratott.

A legnagyobb elismerést a „Das weisse Band” (A fehér szalag, 2009) és az „Amour” (Szerelem, 2012) című filmjei hozták meg számára. Az előbbi elnyerte a Cannes-i Arany Pálmát, míg az utóbbi szintén Arany Pálmát nyert, és az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájának győztese lett.

Haneke filmjei ismertté váltak precíz rendezésükről, a hosszú beállításokról és a minimalista, de érzelmileg intenzív stílusukról. Munkáiban gyakran feszegeti az emberi természet és a modern társadalom sötét oldalait, szembesítve a nézőt saját erkölcsi és etikai kérdéseivel.

Michael Haneke ma is aktív a filmiparban, és továbbra is jelentős hatással van a kortárs filmművészetre.

Népszerűek

To Top