+ Képzőművészet

Soha ennyi gyönyörű Loetz üvegkülönlegesség nem került elő

Loetz

Johann Loetz (más néven Lötz) üvegművei az – osztrák – magyar (és – cseh) monarchia területén termett szecesszió kiemelkedő példái közé tartoztak, csiszolt kristályaik mindig is különlegességnek számítottak egyedi tisztaságukkal és tüzes színeikkel. Üvegeik művészien utánozták az ónix, jáspis, malachit, lapis intarziás tükröződéseit – a Loetz művek irizáló (színjátszó) műüvegei voltak némi túlzással az európai Tiffanyk, mivel ezt a technikát maga  Tiffany is örömmel alkalmazta.

Az Antikvárium.hu vasárnapig tartott árverésén egy olyan üveggyűjteményt árvereztek el, amely mögött öt évtizedes gyűjtőmunka áll – és a gyűjteményben a Loetz üvegművek kiemelt szerephez jutottak.

A több mint száz tételből kiemelünk néhányat:

1. A fújt és kézzel formázott szecessziós Loetz Phanomen Gre 7501 jellegzetes Loetz alkotást arany alapszínben kivitelezték. A gömb formájú vázatest felületén megjelenő hullámzó hatású, sűrű mintázatot remekül egészíti ki a keskeny nyak és az abból finoman kiszélesedő ajakrész.

Loetz

Loetz Phanomen 1

A szinte izzó színhatású, elegáns váza a Phenomen szecessziós sorozat tagja – a cég ezekkel érte el legnagyobb sikereit, az 1900-as Párizsi Világkiállításon Grand Prix-t nyert a fényes, színes dekorációk használata. Az 1800-as évek utolsó tíz évében Loetz kísérletezni kezdett a színes és erősen irizáló műüvegekkel. – ezt a technikáját Louis C. Tiffany és Lobmeyr használta, és nagyon valószínű, hogy Johann Loetz ebből a két forrásból merített csodálatos alkotásaihoz ihletet.

2. Loetz papillon szecessziós üvegváza, vékony, trombita formájú – háromosztásos hullámos felső peremmel – a 20. század elejéről származik. Ez is kézzel formázott váza, amit nehézfém oxiddal irizált fehér és aranysárga színei és a szabálytalan, erősen domború buborékos mintázata tesz még izgalmasabbá.

Loetz

Loetz papillion

Az üvegváza kiváló példája az üveggyár szecessziós időszakban készített kitűnő minőségű irizált darabjainak.

Johann Witwe Loetze

Johann Loetz Witwe (más néven Lötz) üvegművek az európai szecesszió kiemelkedő példái közé tartoznak. Johann Lötz a 19. század közepén a mai Csehország északi részén, az akkori Wottawattalban alapította az egyik legrégebbi üvegműhelyt, amit unokája, Max Ritter von Spaun 1879-ben vett át. A Lötz’sche csiszolt kristály mindig is különlegességnek számított egyedi tisztaságával és tüzes színeivel. A cég Ausztriában elsőként gyártott úgynevezett barokk üveget – alkalmazott üvegdíszítésű tárgyakat-, ami hamarosan világszerte hírnevet szerzett nekik.

A Louis Comfort Tiffany szemüvegéhez hasonlóan a Loetz is képes volt színes szemüvegeket előállítani, amelyek fémes szivárványfényűek. A cég képviselete több díjat nyert a századforduló utáni világkiállításokon, valamint a Chicagói és St. Louis-i vásárokon, de a világháború kitörése és a Monarchia összeomlása nehéz időket hozott a cég számára, a második világháború után pedig Csehszlovákia német ajkú lakosságának kitelepítése a cég végét jelentette.

3. A gyűjteményben és az árverésen szerepelt még az az egyedileg formázott Loetz szecessziós üveg tál, ami szintén 19-20. század fordulóján készült és sárgászöld, átlátszatlan üvegrétege és a szivárvány színeiben pompázó, csillogó, irizált felülete igen jellemző a korra. (Az irizálás – a görög „szivárvány” szóból ered, kerámia- és üvegtárgyak színjátszó, fémes fényes felületét jelöli) Az üvegtál szokatlanul nagy méretű, finoman ívelő fodrai középen üvegbordákban futnak össze.

Loetz

A ritkaságnak számító tál organikus formája a Loetz-i szecessziós stílus védjegye.

4. Igen ritka Loetz Martele szecessziós üveg váza is, ami szintén több mint 120 éves és igen kevés maradt belőle. Ez a Martele dekor szép példája az absztrakt textilszerű dekor mintának. Zöld alapszínén finoman irizál a textúra, a szivárvány színei minden fényszögben más árnyalatban pompáznak.

A Martele, azaz „kalapált”, Loetz számos formára és többféle színben használt dekorációja.

A Lotz és muránói üvegművek között ezúttal sok a még régebbi biedermeier stílusú tárgy. Ezek között számít igazi különlegességnek az a magyar üveg emlékpohár, ami bordó színben készült és szokatlanul méretes. A 19. század második feléből származó dísztárgy megjelenését a kézzel festett arany színű részletgazdag festése teszi ritkasággá. Felületén a korra jellemző gazdag, színes rózsamotívum és növényornamentika festés, a biedermeier tárgyak látványos díszei láthatóak.

Oldalát aranyfestéses keretbe foglalt írás díszíti : ” Emlékül” felirattal és a magyar vonatkozását a címerrel és koronával. Hazai és történeti értéke miatt különösen becses számunkra ez a magyar üveg dísztárgy – ahogyan az a piros ónfedeles, biedermeier üveg kupa is, ami szintén több mint 150 éves és a teljes felületét díszítő, óarany színű festés teszi igazán korra jellemző, magyar dísztárggyá.

A képzőművészet legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top