+ Irodalom

James Joyce az Ulyssesszel feltette Szombathelyt a világirodalom térképére

Ulysses-projekt James Joyce

Közterek falait díszítő, nagyszabású képzőművészeti projektet James Joyce Ulysses című regényének fejezeteit örökítik meg képzőművészek.

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá Írország Magyarországi Nagykövetsége, Szombathely megyei jogú város és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány a szombathelyi Bloomsday-projektben való szorosabb kooperációról, valamint az alapítvány műgyűjteményének a Szombathelyi Képtárban történő elhelyezéséről.

„A kultúra sajátos köteléket alkot Írország és Magyarország között, és az itt eltöltött hónapok alatt látom, milyen mélyek ezek a kapcsolatok. A szombathelyi kapcsolatnál azonban nincs erősebb” – emelte ki Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete.

Hozzátette: ez a város az, amely otthont ad a „legfényesebb Bloomsday ünnepnek az Ír-tenger ezen oldalán”. A nagykövet elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy a memorandum aláírásával azt a közterek falait díszítő, nagyszabású képzőművészeti projektet is támogathatják, amelynek során James Joyce Ulysses című regényének fejezeteit örökítik meg fiatal képzőművészek.

Kollár Dalma Eszter, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány művészeti vezetője felidézte, hogy az alapítvány 2011-ben alapította meg a Leopold Bloom képzőművészeti díjat, amelyet kétévente egy művésznek adnak át. A tízezer euró értékű fődíj mellett tavaly már a döntősök is részesültek kisebb honoráriumban.

Elmondta, hogy az alapítvány tavaly elhatározta egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozását, amelynek célja, hogy a díj átadása mellett más módon is támogassák a fiatal kortárs művészeket. Céljuk továbbá, hogy létrejöhessen egy állandó kiállítás: ezen olyan kortárs alkotások is szerepelhetnének, amelyeket hagyományos galériai keretek közt nem lehetne kiállítani.

A hosszú távú támogatások egyik részét a vásárlások megkezdésével tavaly év végén a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) karácsonyi vásárán indították el, ahol az alapítvány fiatal, feltörekvő képzőművészek alkotásait vásárolta meg. A szombathelyi kiállítás a Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár állandó kiállítása lesz – tette hozzá.

Alice Ward, a díjat alapító család képviselője kiemelte, hogy az elmúlt évek döntősei és díjazottjai olyan intézményekben mutatkoztak be az elmúlt években, mint a Kiscelli Múzeum vagy a Ludwig Múzeum. „Beteljesítve ezzel az alapítók álmát, hogy a művészek munkáit lássák, kiállítsák és megvásárolják” – fűzte hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy a Szombathelyi Képtárban kap majd otthont az alapítvány folyamatosan bővülő kortárs képzőművészeti gyűjteménye, amely a korábbi évek díjazottjainak munkáiból és az alapítvány által vásárolt művekből áll. A tárlat hivatalos megnyitóját június 15-én, a Bloomsday fesztiválon tartják.

Alice Ward hozzátette: „Szeretném, ha ez a kiállítás a legfontosabb magyarországi kortárs gyűjteménnyé válhatna”.

„Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére” – fogalmazott Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere, aki felidézte, hogy a városban 1994 óta ünneplik a Bloomsday fesztivált, amelyet először helyi avantgárd művészek rendeztek meg, a regény szombathelyi felmenőkkel rendelkező főszereplőjének, Leopold Bloomnak a tiszteletére.

Az elmúlt három évben a Bloomsday kortárs képzőművészeti fesztivállá alakult, köszönhetően a nagykövetségnek, az alapítványnak és a Ward családnak – emelte ki az alpolgármester.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta: a galéria számára kiemelt cél a fiatal, kortárs művészek munkáinak a gyűjtése.

Népszerűek

To Top