+ Film

Nyáry Krisztián: Rendelt az állam egy másik Petőfi-filmet is

Nyáry Krisztián

Nyáry Krisztián a Facebookon tett közzé, hogy 2020-ban az állam rendelt egy Petőfi-filmet, méghozzá egy sorozatot Bereményi Gézától.

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Nyáry Krisztián a Facebookon tett közzé, hogy 2020-ban az állam rendelt egy Petőfi-filmet, méghozzá egy sorozatot Bereményi Gézától, aki Krisztiánt kérte fel társ-forgatókönyvírónak, de hogy, hogy nem, ezt a filmet nem akarta később az állam. Talán mert a szabadságról szólt volna. Nyáry Krisztián részletesen leírja, hogy mi történt:

2020-ban Bereményi Géza felkérést kapott, hogy írjon, majd rendezzen egy filmsorozatot Petőfi Sándor életéről. Ő engem kért fel társszerzőnek, amit rendkívül nagy tisztességnek tartottam, el is vállaltam. Egy hónapunk volt rá, hogy a szinopszist leadjuk, mert a tervek szerint a sorozatnak 2023-ra, a Petőfi emlékévre el is kellett volna készülnie.

Nekem csodás emlék ez az augusztusi közös munka, és a hozzá kapcsolódó nagy beszélgetéseink Gézával. De már írás közben éreztem, hogy ebből nem biztos, hogy film lesz a végén. Mondtam is Gézának, hogy akárhogy szabjuk-varrjuk, ez a történet nem tud másról szólni, mint a szabadságról. Mondta, hogy ez bizony így van, és ha a megrendelő állami hivatal ezt nem így akarná, akkor nem hozzá fordultak volna. Bele is írtuk, hogy véletlenül se lehessen máshogyan érteni:

„Petőfit, akinek ezer arca volt, de valójában csak egyetlen dolog érdekelte: a magyar szabadság. Ezért lehetett ez az ellentmondásos ember mégis az egyetlen, aki a magyar történelem egy váratlan pillanatában egy egész ország számára képes volt megszemélyesíteni a nemzet egységét.”

Végül aztán a szorító határidőre elkészültünk, és rendben leadtuk a szinopszist. Vártuk a visszajelzést, ami végül két hónap múlva érkezett meg. Eszerint a dolog már nem aktuális, nem kell mégsem Petőfi-sorozat. Mivel belátható időn belül ilyesmi nem is fog készülni, úgy döntöttünk, hogy legalább a világhálón közzétesszük munkánk csekély dokumentumát, hátha valakit érdekel.

A film szinopszisát itt olvashatod el.

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top