+ Irodalom

Először jelenik meg magyarul ez a 30 Charles Bukowski-novella

Charles Bukowski

Elsősorban regényíróként ismert, de versekkel is jelentkező Charles Bukowski írónak hét éve nem jelent meg új kötete Magyarországon.

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski egyik novelláskötete. A város legszebb nője című, 30 novellát tartalmazó kötetet áprilisban vehetik kézbe a magyar olvasók.

A 20. századi amerikai irodalom kiemelkedő alakjának eredetileg 1983-ban kiadott novelláskötete a Troubadour Books Kiadó és a Vörösbegy Könyvek gondozásában jelenik meg – közölte a kötet fordítója, Pritz Péter.

Március 9-én lesz harminc éve, hogy meghalt Charles Bukowski. A Magyarországon is rendkívül népszerű, elsősorban regényíróként ismert, de verseket is író Charles Bukowskinak hét éve nem jelent meg új kötete Magyarországon.

A város legszebb nője című könyv novellái olyanok, mintha egy-egy kisfilmet néznénk. Vannak köztük megrázó, letaglózó, abszurd, groteszk, gyomorba vágó, rettenetes, illetve végtelenül vicces, szórakoztató és máig aktuális – sőt, profetikus – darabok. Ezek közös nevezője a következetesen kívülálló, az életet egyszerre mélyen megélő és kívülről szemlélő attitűd és elegánsan nyegle stílus, amely Bukowskit fiatal kora óta jellemezte.

„Bukowski zsenialitása abban rejlett, hogy egyszerű, de formabontó stílusban, mindenki számára közérthető nyelven volt képes megírni sűrű élete történéseit. Ezért fedezik fel maguknak újabb és újabb generációk, legutóbb a mai huszonévesek” – mondta Pritz Péter korábban.

A város legszebb nője a tizenharmadik Bukowski-kötet, amelyet ő fordított. A kiadvány szerkesztője most is Bajtai Zoltán volt.

Az 1994-ben elhunyt Charles Bukowski huszonéves korától rendszeresen írt, első novellája már 1944-ben megjelent, de utána folyamatosan visszautasították. Arra egészen 1969-ig kellett várnia, hogy bekerüljön az amerikai irodalmi köztudatba, akkor jelent meg két kötete és verseit beválogatták egy antológiába is. Addig alkalmi, sokszor fizikai munkákból élt, hosszú éveken át dolgozott például a Los Angeles-i postán – ezeket az éveket örökítette meg Posta című regényében.

Bukowski a hetvenes években sorra publikálta regényeit, megalkotva bennük alteregóját, Henry Chinaskit, aki leginkább iszik, nőzik, lóversenyre jár, klasszikus zenét hallgat egyedül, és – akárcsak az író – illúzióktól mentesen szemléli a körülötte kavargó nyomorúságos világot. Bukowski stílusát minden művében alapvető közvetlenség, nyílt szókimondás, kíméletlen őszinteség és fanyar humor jellemzi.

Bár a magyar olvasók elsősorban prózaíróként ismerik Bukowskit (regényei A Ponyva, a Posta, a Nők, a Tótumfaktum, a Hollywood, A kezdő), több mint ezer verset írt, ezek egy része Macskák címmel 2017-ben jelent meg magyarul. A közleményben kiemelték, hogy a Troubadour Books és fiókkiadója, a Vörösbegy Könyvek tovább folytatja a Charles Bukowski életművével kapcsolatban húsz éve megkezdett munkát a már nem beszerezhető és még soha ki nem adott kötetek megjelentetésével.

Holtan találták Charles Bukowski írót

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top