+ Film

13 jelölésből 12 Goya-díj A hó társadalma című filmnek – Az uruguayi rögbicsapat lezuhant az Andokban

A hó társadalma

Juan Antonio Bayona A hó társadalma (La sociedad de la nieve) című alkotása győzedelmeskedett a legtöbb kategóriában.

Juan Antonio Bayona A hó társadalma (La sociedad de la nieve) című alkotása győzedelmeskedett a legtöbb kategóriában a spanyol filmakadémia Goya-díjának 38. alkalommal megrendezett gáláján vasárnap hajnalban, Valladolidban.

Az uruguayi főiskolai rögbicsapat 52 évvel ezelőtti, az Andokban szenvedett légi szerencsétlenségének történetét Pablo Vierci könyve alapján feldolgozó nagyjátékfilm 13 jelöléséből 12-őt váltott díjra, köztük a legjobb film, rendezés, operatőr, hang, vágás, és a legjobb smink és frizura kategóriájában.

Utóbbiban jelölték az amerikai filmakadémia Oscar-díjára is A hó társadalma című filmet, ahol versenyben van még a legjobb idegen nyelvű film elismeréséért Spanyolország nevezéseként.

Juan Antonio Bayona rendezése az idei nemzetközi filmes díjszezon egyik nagy reménysége. Bár az amerikai Golden Globe és Critics’ Choice Movie Awards kitüntetéseit végül nem kapta meg, de még versenyben van a brit filmakadémia (BAFTA) elismeréséért.

Nagy riválisa Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című filmje, amely Cannes-ban magkapta az Arany Pálma díjat, és a spanyol Goya-gálán a legjobb európai filmnek választották.

Az animációs filmek között diadalmaskodott Pablo Berger Robot Dreams című műve, amely jelöltként szintén az Oscar-esélyesek között van ebben a kategóriában.

„Független, összetett és erős” női karakterek megformálásáért filmes pályafutása során az amerikai filmsztár, Sigourney Weaver vehette át a nemzetközi életműdíjat.

A látványos külsőségek között megrendezett, legfontosabb spanyol filmes eseményen már hagyomány, hogy a művészek teret adnak fontos társadalmi ügyeknek.

„Sürgős, hogy mindannyian követeljük az egyenlőség bizonyosságát, és ez azt jelenti, hogy el kell ítélni minden visszaélést és szexuális erőszakot” – hangsúlyozta a színpadon az esemény egyik házigazdája, Ana Belén énekesnő.

A téma azután került ismét előtérbe Spanyolországban, hogy három színésznő tett feljelentést Carlos Vermut rendező ellen szexuális zaklatás és hatalommal visszaélés miatt.

„Nem akarunk több erőszakot vagy zaklatást, sem a moziban, sem máshol” – jelentette ki Estibaliz Urresola rendező a legjobb elsőfilmesnek járó elismerés átvétele után mondott beszédében.

A gála jelöltjei és meghívottjai közül többen a Se acabó (Vége van) feliratú legyezővel vonultak fel a vörös szőnyegen, ezzel üzenve, hogy a filmiparban is le kell számolni a nők elleni erőszakkal.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top