+ Irodalom

Michel Houellebecq új regényében ezúttal felcsillan a remény

Houellebecq

Houellebecq bizonyosan korunk egyik regényíró nagysága, aki ezúttal sem csupán megismételte korábbi pontos észrevételeit.

Élményolvasó – Michel Houellebecq: Megsemmisülni

Nagy mű a francia mestertől, megrázó regény, szomorú és mély alkotás. Mintha egyfajta szintézise is lenne korábbi könyveinek, legalábbis legfontosabb témái – elidegenedés, kényelembe fúló jóléti társadalom, kiüresedő emberi kapcsolatok, a technológia és a technokrácia vallása és uralma, a bevándorlás csődje, hagyományos életformák kihalása – egy nagy tablóra festésével.

Talán legpesszimistább műve, pedig a verseny ebben nagy nála. Azért is markolja meg annyira az olvasót ez a szokottan remek stílusban áradó próza, realista társadalmi nagyregény, mert ezúttal felcsillan benne a remény is, a visszaút lehetősége, a megjavíthatóság illúziója, ám mindezt hamar maga alá temeti az élet törékenysége, tünékenysége, a pusztulás kegyetlen rendje.

Az önmaga jólétébe roskadó európai életmód, egy fuldokló civilizáció mesteri és fájdalmas krónikája.

Houellebecq bizonyosan korunk egyik regényíró nagysága, aki ezúttal sem csupán megismételte korábbi pontos észrevételeit, hanem továbbépítette nihilt megragadó művészetét.

Szombathy Pál

Néhány évvel ezelőtt a Könyvfesztiválon rövid interjút készítettünk az íróval:

Csak a jól működő szex érdekel – beszélgetés Michel Houellebecq-kel

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top