+ Képzőművészet

Öt héten át ingyenes kiállítás – Ahogy a legnagyobb magyar festők Rómát látták

róma-budapest

A Róma-Budapest kiállítás február 22-én nyílik meg a Virág Judit Galériában (Budapest, Falk Miksa utca 30.) és március 28-án zárja kapuit.

Aba-Novák: Kikötő

Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb, művészeti szenzációkat felvonultató kiállítását. Február 22-től öt teljes héten át ingyenesen látogathatják az érdeklődők a Róma-Budapest összművészeti tárlatot.

Több száz négyzetméteren a magyar képzőművészet legnagyobb ikonjainak képeit, szobrait, műtárgyait állítják ki. Vissza nem térő alkalom ez arra, hogy a közönség a klasszikus és kortárs alkotók remekművein keresztül ismerje meg az olasz főváros hatását a hazai kulturális szcénára a XIX. – XX. században.

Többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János műveit is felvonultatja az a hiánypótló kiállítás, amely február 22-én nyílik meg a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.

A Róma-Budapest tárlat és a hozzá kapcsolódó művészeti kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze az 1800-tól 1948-ig tartó másfél évszázad művészeti irányzatait.

„Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogy hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé” – mondta el Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze.

„Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. A Római Magyar Akadémián számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával” – tette hozzá Kelen Anna.

A kiállítás premierjén egy új tanulmánykötetet is bemutatnak, amelyet Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál írtak. A tipográfia – stílusosan – olasz betűtervező munkája.

A non-profit kiállításon közel száz műtárgyat láthatnak az érdeklődők a magyar alkotók színe-javától. Magángyűjteményekből, közintézményekből kérték kölcsön ezeket az alkotásokat a szervezők, hogy erre a limitált időszakra összeálljon a tematikájában és választékában is egyedülálló program.

A Róma-Budapest tárlaton minden festmény, szobor és műtárgy valamilyen módon az örök városról és a magyar-itáliai kölcsönhatásokról, inspirációkról mesél.

A Róma-Budapest kiállítás február 22-én nyílik meg a Virág Judit Galériában (Budapest, Falk Miksa utca 30.) és március 28-án zárja kapuit. A kiállítás nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető, a tárlatvezetésekről a galéria honlapján és közösségi média felületein lehet tájékozódni.

A legfrissebb képzőművészeti cikkek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top