+ Film

Elhunyt a nagy grúz rendező, Otar Iosseliani

Otar Iosseliani

Otar Iosseliani: a filmjeim ajándékok legyenek olyasvalakinek, akit nem ismerek, de hasonlóan gondolkodik, mint én.

Az elismert rendező filmjei nagy részét Franciaországban készítette, ahol szabadon kritizálhatta saját hazáját. Otar Iosseliani, az elismert filmkészítő szülőföldjén hunyt el, Grúziában – közölte vasárnap a francia forgalmazója. 89 éves volt – írta a The Guardian.

Iosseliani legtöbb filmjét Franciaországban készítette, ahol szabadon készíthetett olyan alkotásokat, amelyek néha nyíltan kritizálták saját hazáját. Halálát szombaton este erősítette meg Regine Vial, a Les Films du Losange cég képviselője.

Grúzia miniszterelnöke, Irakli Garibashvili elmondta, hogy „nagy szomorúságot” érzett, amikor meghallotta a hírt, hozzátéve: „Otar Iosseliani saját stílussal rendelkezett, amely csak a nagy filmrendezőkre jellemző. Filmjei számos alkalommal hoztak nemzetközi elismerést hazánknak.”

Iosseliani Tbilisziben született, az 1950-es években pedig a moszkvai VGIK filmiskolában tanult. Korai grúz filmjei, a Falling Leaves és a Pastorale, nemzetközi ismertséget szereztek számára.

Az 1980-as évek elején Franciaországba költözött, ahol életének nagy részét töltötte, és olyan filmeket készített, mint a Hold kedvencei, amely elnyerte a Velencei Filmfesztivál különdíját. Ez volt első Velencei-díja.

Iosseliani 1999-ben elnyerte a francia Louis-Delluc díjat a Farewell, Home Sweet Home című filmért, amelyben a vidám alkoholista férjet és apát játszotta. 2000-ben a Cannes-i Filmfesztivál egyik zsűrijének is elnöke volt.

2002-ben két díjat is elvitt a Berlini Filmfesztiválról, köztük a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a Hétfő reggel című filmjéért.

Filmjei különös képzeletvilágukról és iróniájukról voltak ismertek.

Egy alkalommal azt mondta, hogy azt akarja, hogy filmjei „ajándékok legyenek olyasvalakinek, akit nem ismerek, de hasonlóan gondolkodik, mint én”.

Korábbi filmes cikkeink

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top