+ Életmód

Fiatal férfiak, figyelem: így kerülhető el a menedzserbetegség!

menedzserbetegség

Nevével ellentétben ez a probléma nemcsak a fiatal közép- és felsővezetőket sújthatja – de tény, hogy sokakat érint közülük is. A 30-50 év közötti, irodában dolgozó férfiak között háromszor annyi agyi érkatasztrófa vagy infarktus történik, mint a hasonló korú nőknél. Nem véletlenül.

Jóval nagyobb a rizikó az ifjabbak, mint az idősek esetében

A szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon még mindig a vezető halálokok között szerepelnek. Évente az összes elhunyt 40-45%-a emiatt hal meg. Pedig egy évente ismétlődő, speciális szűréssel mindez elkerülhető lenne. Ha Ön is veszélyeztetett, az Affidea Magyarország menedzserszűrésére ellátogatva megtudhatja, jelenleg hatott-e bármilyen módon kedvezőtlenül az ülőmunka a szervezetére.

De miért hal meg jóval több férfi, mint nő? És miért éppen a fiatalabb férfiak? Egyrészt, mert a nők szervezete, a hormonális rendszerük még a menopauza előtt valamennyire képes védeni őket ettől. Ők emellett orvoshoz is gyakrabban mennek és egészségesebb életmódot is követnek sokszor, mint a férfiak. Másrészt, az idősek szervezetében már kialakultak az érrendszer “kerülőútjai”, melyek túlélhetőbbé tesznek egy-egy ilyen történést. Fiatal férfiaknál azonban nincs semmilyen kialakult védőfunkció erre a szervezetükben. Így nagyon hirtelen nagyon súlyos problémák léphetnek fel.

Milyen is pontosan a “menedzseréletmód”, amelyről a jelenség a nevét kapta?

Rendkívül stresszes, rengeteg üléssel (és ezáltal gyakran elhízással) jár, és a szoros határidejű feladatok miatt sokszor rendszertelen, mozgásszegény az életmód. Ha mindezt még dohányzással is társítjuk, sokszorosára növeljük a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Ám a stressz önmagában is károsítja szervezetünket, a létező összes módon. Az érkatasztrófák mellett szemproblémák, alvásszavar, mozgásszervi problémák és emésztőrendszeri működési zavarok fellépésének melegágya. Elgondolkodtató és szomorú adat, hogy az évi 5500, szívinfarktus (szívizomelhalás) miatti halálesetből 3000-3200-ban fiatal férfiaknál következik be.

A rizikó csökkentéséhez a munkáltatók tudatosságára is szükség van

Önmagában egy kedvezőbb, dolgozóközpontúbb hozzáállás lehet a kulcs a menedzserátok kialakulási gyakoriságának csökkentéséhez. Ezt nemcsak a munkavállalóink egészségtudatos “nevelésére” érdemes korlátoznunk. A legjobb, ha munkáltatóként magunk vesszük kézbe az ügyet, és hozzájárulunk munkavállalóink egészségéhez egy éves menedzserszűrési program létrehozásával. Így biztosabbá tehetjük, hogy a legjobb munkavállalóinkat még sokáig köreinkben, egészségesen és produktívan üdvözölhetjük.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top