+ Zene

Orosz művészeket hívott meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjéhez zongorán csatlakozó külföldi szólista, az orosz Alekszandr Malofejev mindössze huszonkét éves.

Alekszandr Malofejev orosz zongoravirtuózzal és Alevtyina Ioffe orosz karmester vezényletével ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) csütörtökön Budapesten, a Müpában. A hangversenyen két 20. századi táncjáték zenéje keretez majd két versenyműkarakterű 19. századi művet – közölte a zenekar hétfőn.

Mint írták, Szergej Prokofjev Rómeó és Júliája balett, Bartók Béla egyfelvonásosa, A csodálatos mandarin pedig pantomim, ám a műfajmeghatározás különbsége ellenére mindkét mű a mindent elsöprő szenvedélyről szól.

A 20. századi keret ezúttal két tőről metszett romantikus művet is magába foglal: Liszt Ferenc Haláltáncát és Frédéric Chopin Andante spianato és Grande polonaise brillante című tételpárját. A Haláltánc sötét és démoni, míg az Andante spianato és a Grande polonaise brillante gesztusait költőiség, nemes tartás és elegancia uralja – olvasható a közleményben.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjéhez zongorán csatlakozó külföldi szólista, az orosz Alekszandr Malofejev mindössze huszonkét éves, de már tizenhárom évesen elnyerte a Fiatal Muzsikusok Csajkovszkij Versenyének aranyérmét. Hangszerén az egyik legnagyobb ígéretű ifjú titánként tartják számon.

Honfitársa, a moszkvai születésű Alevtyina Ioffe női karmester nemzetközi karrierje 2018-ban kezdődött, azóta sikeresen mutatkozott be Berlin, München, Stuttgart, Weimar, Párizs, Zürich és Seattle közönsége előtt is. 2021 és 2022 között pedig a szentpétervári Mihajlovszkij Színház, Oroszország egyik legnagyobb múltra visszatekintő opera- és balettháza zenei igazgatójaként tette le a névjegyét – áll a közleményben.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar korábbi programjairól itt írtunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top