+ Zene

Ők kapták az MMA Zeneművészeti Tagozatának életműdíjait

mma

Tóth Péter, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője az évenkénti díjátadó ünnepségről elmondta: ritkán kerül reflektorfénybe a pedagógia munka.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozata oklevelet adományozott zenepedagógiai munkássága elismeréseképp Csizmadia Angelika csembalóművésznek, Fejes Antal csellótanárnak, művészpedagógusnak, Kaczmarczyk Adrienne zenetörténésznek, Sapszon Borbála karnagynak és Vavrinecz Veronika zenei könyvtárosnak. A Makovecz utcai Akadémiai Szalonban 2023. október 18-án tartott ünnepségen továbbá elismerésben részesült Ádám Károly gordonkaművész és Lőte Enikő zongoraművész, akik Életút-díjat vehettek át.

Tóth Péter, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője az évenkénti díjátadó ünnepségről elmondta: ritkán kerül reflektorfénybe a pedagógia munka. Az akadémikusok legérdekesebb feladatai közé tartozik felkutatni azokat az elhivatott pedagógusokat, akik kimagasló eredménnyel – életteljesítményükkel – szolgálják a közösségeiket. Az MMA Zeneművészeti Tagozatának idei díjazottjai: elismerő oklevelet kapott Csizmadia Angelika csembalóművész, Fejes Antal csellótanár, művészpedagógus, Kaczmarczyk Adrienne zenetörténész, Sapszon Borbála karnagy és Vavrinecz Veronika zenei könyvtáros. Életút-díjat vehetett át Ádám Károly gordonkaművész és Lőte Enikő zongoraművész. Az ünnepi eseményt felemelő zenei előadás keretezte, közreműködött a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Paxolis énekegyüttese: Bennő Balázs, Boros Lilla, Dinyés Máté, Geiger Balázs, Hoffer András, Köllmer Katica, Lakatos Lelle és Meszéna Ildikó. Felkészítő tanáruk Tóth Márton volt.

Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja Csizmadia Angelikáról szóló méltatását Ruff Béla, a Zeneművészeti Tagozat titkára olvasta fel. A laudációból kiderült, hogy a felvidéki születésű Csizmadia Angelika tudásszomja olthatatlan: Horváth Anikó csembalóosztályában szerezte meg diplomáját a Zeneakadémián, majd a brünni Masaryk Egyetem Filozófiai Fakultásának Régi Zenei Tanszékére is felvételt nyert, ahol a historikus előadói gyakorlattal ismerkedett meg Shalev Ad-El vezetésével. A kitüntetett 1994 óta a szentendrei Vujicsics Tihamér AMI zongora- és csembalótanára, 2014-ben Pro Clavicembalo-díjat kapott a csembaló népszerűsítéséért és magas színvonalú oktatásáért. 2017-ben a kollégák szavazatának köszönhetően Csizmadia Angelika vehette át a Vujicsics Tihamér Zeneiskola alapítójáról elnevezett Oltai Adrienne-díjat.

mma

Szecsődi Ferenc hegedűművész, az MMA rendes tagja Fejes Antal személyében egy olyan iskolateremtő művésztanárt köszöntött, aki immár hat évtizede jelen van Békés vármegye zenei életében. Fejes Antal csellótanár 1942-ben született Békéscsabán, zenei tanulmányait a híres Békés-Tarhosi első magyar Énekiskolában kezdte. Főiskolai tanulmányait Szegeden végezte, majd a békéscsabai zeneiskolában kezdett tanítani. A megyei vezetés hamar felfigyelt az ambiciózus ifjú tanárra: 1965-ben, huszonhárom éves korában kinevezték a békési zeneiskola igazgatójának, mely pozíciót negyvenegy éven át viselt. 1960 óta játszik a Békéscsabai (ma Békés Megyei) Szimfonikus Zenekarban szólamvezetőként. Évtizedekig szervezője és művészeti vezetője volt a Békés-Tarhosi Zenei Napoknak. Tarhosra a zenei világ színe-java szívesen jött fellépni, így többek között Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Simándy József, a Bartók vonósnégyes és sokan mások is. Fejes Antal ma nyolcvanegy évesen is teljesen friss szellemi és fizikai állapotnak örvend. Szegedről jár szülőföldjére Békés Vármegyébe tanítani – a gyerekeknek útközben, a vonaton kottázza le a magyar népdalokat –, ezenkívül a szimfonikus zenekar oszlopos tagjaként makulátlan tónussal segíti a csellószólam hangzását.

Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész laudációjában elmondta: a Magyar Művészeti Akadémia pedagógiai kitüntetettjei között elsőként kap megérdemelt közfigyelmet az idén hatvan éves bölcsész-muzikológus Kaczmarczyk Adrienne, aki zongoratanárként, az antik nyelvek oktatójaként, zenetörténet-tanárként, huszonkét megvédett diplomadolgozat konzulenseként, a magyar zenepedagógia tudós képviselőjeként számos növendéket vezetett el a tudás forrásához. Boronkay Antal elismerő szavait idézve, a díjazott méltó gazdája lett a nagy elődök örökségének: az eddig mintegy ezer Liszt-mű közreadásával büszkélkedő Liszt Összkiadás több mint egynegyede köthető Kaczmarczyk Adrienne húsz kötetes munkásságához.

Vashegyi György, az MMA elnöke elismerő oklevelet adott át Sapszon Borbálának, akiről elmondta: karnagyként és zenepedagógusként nagyapja és édesapja nyomdokaiban jár, 2003 óta oktat éneket és szolfézst a Sapszon Ferenc által alapított Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában. Világszínvonalú kórusokat vezényel, és felnőtteknek is tart képzéseket, előadásokat többek közt az óvodai készségfejlesztő zenei játékokról a Zeneakadémián. 2018-tól a Kokas Klára Szakmai Kollégium tagja. Sapszon Borbála 2016-tól vezeti a Kodály Kórusiskola Laudate Gyermekkarát, amellyel rendszeresen énekelnek egyházzenei és világi koncerteken. Pedagógiai és szakmai munkájáért idén az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) Szent Gellért-díj arany fokozatában részesítette.

Szőnyiné Szerző Katalin laudációjában elmondta: a kilencven éves Vavrinecz Veronika sok évtizedes szakmai munkássága kiterjedt a zenei könyvtári munkafolyamatok mindegyikére. Pedagógusként, a zenei könyvtárosok képzésében és továbbképzésében meghatározó szerepet vállalt magára, és közreműködött a zeneművek bibliográfiai leírásának szabvány előkészítő munkabizottságában is. Közéleti munkássága részeként 1970-ben alapítója és 1986 óta vezetőségi tagja volt a Magyar Könyvtáros Egyesület Zenei Szekciójának, valamint 1973 óta máig is aktív tagja az International Association of Music Libraries (IAML) Magyar Nemzeti Bizottságának. 1994-es nyugállományba vonulása óta is folyamatosan dolgozik: tevékenyen részt vett a Győri Richter Archívum létrehozásában, Richter Antal és Richter János hagyatékának rendezésében, feltárásában, monografikus összefoglalásában.

Az Életút-díjjal kitüntetett Ádám Károly gordonkaművészt, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyugalmazott főiskolai tanárát Onczay Csaba akadémikus méltatta. A kilencvennégy éves díjazott szakiskolai és főiskolai tanárként nemzedékeket nevelt föl ötvenéves pályafutása során. Gordonkaversenyek visszatérő zsűritagja (Starker Országos Szakközépiskolai Gordonkaverseny, Kecskemét; Popper Nemzetközi Csellóverseny, Várpalota; Kisvárdai Regionális Csellóverseny), 1975–1980 között a debreceni MÁV Filharmonikusok szólamvezetője, 1974–1986 között az Országos Filharmónia szólamvezetője volt. 2015-ben Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült a szóló gordonkaművek magas művészi igényű interpretációján túl a vonós kamarazenét is népszerűsítő művészi pályája, valamint a felsőfokú zenei képzésben végzett példás oktatói munkája elismeréseként.

Lőte Enikő idén másodszor nyerte el az Életút-díjat – derült ki Dobozy Borbála laudációjából. A közel ötven évig tartó, sikeres pedagógiai tevékenység 1970-ben kezdődött a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd 1987-től a Zeneakadémián folytatódott. Lőte Enikő jelenleg is aktívan részt vesz a Zeneakadémia Doktori Iskolájának munkájában, és rendszeresen vállal opponensi bírálatokat is. Játékát virtuóz technikai felkészültség és mély líraiság jellemzi. Repertoárján szerepelnek a bécsi klasszikus mesterek kompozíciói, elsősorban Haydn és Mozart zongoraszonátái, Schubert művei, kiemelten a késői nagy szonáták, a német romantika zeneszerzői, Mendelssohn, Schumann, Brahms lírai darabjai, valamint Liszt, Bartók, Kodály, Weiner és a mai magyar szerzők alkotásai.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

To Top