+ Képzőművészet

Herbstgold Fesztivál 2023 – A vágyakozás, a zenei beteljesülés pillanata

herbstgold

Az idei Herbstgold képzőművészeti projektjei is a vágyakozás végtelenül távoli helyeit célozzák meg, sőt, el is találják.

Schloss Esterházy Haydnsaal (c) Josef Siffert

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba a Herbstgold fesztiválra. Ez alkalommal többek között George Hamilton színész, Angelika Kirchschlager mezzoszoprán, John Eliot Gardiner karmester, Vilde Frang hegedűművész, Lucy Crowe szoprán, Kirill Gerstein zongoraművész, Danny Grisset jazz-zongorista, Ida Keralova és a kastély rezidens zenekara, a Chamber Orchestra of Europe lépnek színpadra.

Julian Rachlin teljes odaadással vezeti 2021 óta a HERBSTGOLD Fesztivált. Az elismert hegedűművész, karmester és intendáns immár a fesztivál hetedik évadát prezentálja. A szeptember 9-től szeptember 24-ig tartó, érdekesebbnél érdekesebb előadásokat felvonultató fesztivál mottója a vágyakozás.

A fesztivál mottóját Julian Rachlin művészeti vezető a következőképpen interpretálja: A muzsika az emberi vágyakozás közvetlen megnyilatkozása. Van-e hát természetesebb dolog annál, mint hogy elmerülünk az érzelmek hullámzásának és a lélek vágyakozó rezgéseinek köszönhetően megszülető zene világában? Minden életút megtalálja a hozzá illő zeneműveket, a kedvenc zeneszerzőket és előadóművészeket; s mindezekkel ismét találkozhatunk az idei HERBSTGOLD Fesztiválon magával ragadó koncertélmények ösztönzik a szerelem, a beteljesülés és a béke iránti vágyakozást.” Rachlin kifejezte abbéli reményét is, hogy a HERBSTGOLD Fesztivállal sikerül egy kis időre elterelni az emberek figyelmét a világunkban uralkodó krízisekről és katasztrófákról: Főként nehéz, bizonytalan időkben köt össze minket egy jobb világ iránti vágyakozás. A vágyakozás különféle módozataiba való belefeledkezés örömére rátalálhatunk az időtlen mesterművek szépségében, különösen, ha olyan előadók interpretációjában hallhatjuk őket, mint Vilde Frang, Lucy Crowe, John Eliot Gardiner vagy a Chamber Orchestra of Europe. Remélem, hogy a HERBSTGOLD Fesztiválon kiemelkedő zenei élményeket sikerül megosztanunk a hallgatósággal.”

herbstgold

Vilde Frang 2014 for Warner
Photo: Marco Borggreve

A HERBSTGOLD Fesztivál ismét nagy neveket vonultat fel

A fesztivál közönsége már megszokhatta, hogy mindig, így az idén is a legkülönbözőbb műfajok elsőrangú előadói lépnek fel Kismartonban. Az angol szoprán, Lucy Crowe, Weber Oberon és A bűvös vadász című operáiból áriákat ad elő a Chamber Orchestra of Europe közreműködésével és John Eliot Gardiner vezényletével, a szeptember 16-i koncerten felcsendül Haydn és Schubert egy-egy szimfóniája is.  Danny Grisset jazz-zongorista többek között Herbie Hancocknál végezte tanulmányait, az All-Star-Jazz-Quartett formációval friss szelet hoznak a jazzklasszikusok repertoárjába, míg a norvég származású hegedűművész, Vilde Frang barátaival a kamarazene gyöngyszemeit prezentálja. Először hallhatja élőben a nagyközönség a hollywoodi színészlegendát, George Hamiltont, aki narrátor szerepében érkezik Kismartonba.

Hamilton a fellépése előtt Heinz Sichrovsky, kulturális újságíróval beszélget, a téma, a fesztivál mottója, a „Vágyakozás”. Egy másik beszélgetésben pedig Ursula Magnes, a radio klassik Stephansdom riportere Európát választotta beszélgetése témájául, beszélgetőpartnerei Julian Rachlin hegedűművész, Simon Fletcher, a Chamber Orchestra of Europe ügyvezetője, Ottrubay István, az Esterházy Privatstiftung elnöke.

A fiatal vonósnégyes együttes, az Isidore Quartet tavasszal debütált a quartetto plus vonósnégyes-napok keretében a kastély különböző tereiben adott koncerteken, Haydn, Mendelssohn és Brahms műveivel.

herbstgold

Dorfer-Alfred (c) Peter Rigaud

A mezzoszoprán, Angelika Kirchschlager, Julian Drake zongoraművésszel és a bécsi humoristával, Alfred Dorferrel az oldalán egy szatirikus dalesttel lép színpadra. A világzene kategóriában a Janoska Ensembe tagjai a Čhavorenge roma gyermekkórussal játszanak, emellett Ida Kelarová és a Desiderius Dužda & Kelarová Trio örömzenélésének is fültanúi lehetünk.

A Chamber Orchestra Europe, a kastély rezidens-zenekara a fesztiválnak is meghatározó szereplője, szeptember 13-án ők adják a nagyzenekari nyitókoncertet, melyen többek között Prokofjev II. vonósnégyese, illetve Csajkovszkij V. szimfóniája csendülnek fel. Julian Rachlin, a „Spiritus rector” ezen a koncerten szólistaként is fellép, a fesztivál folyamán pedig kamarazenészként is muzsikál. Így a szeptember 17-i, Kirill Gersteinnal közös előadóestjükön, illetve később pedig vonósnégyesben is játszik.

A tavalyi Mozart Bastien és Bastien című vígoperája utáni kitérő után idén ismét a Haydn repertoárhoz térnek vissza a szeptember 9-i, a nagyzenekari nyitókoncert előtti hétvégén.

A harmincéves Joseph Haydn legeslegelső operájaként jegyzett Acide cselekménye, a görög Acis és Galathea ókori görög mondáján alapul, és különösen közkedvelt volt esküvők alkalmával, hiszen a pár szerelme túléli egyikük tragikus halálát is. A vágyakozó és féltékeny küklopsz, Polüphémosz meggyilkolja riválisát, Akiszt, a pásztorfiút, aki gyászoló szerelme, Galateia kérésére folyóvá változik, amely aztán abba a tengerbe torkollik, amelyben a nimfa szerelemmel telve vár rá. Miután a tavalyi évben Mozart operájának rendezésével a Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpáros ismét nagy sikert aratott, ezért az Acide színpadra vitelére is őket kérte fel a fesztivál. A két rendező mellett a Barucco-Consort zenekara Heinz Ferlesschel az élén, valamint kiváló fiatal énekművészek gondoskodnak a mester korai darabjának parádés interpretálásáról.

herbstgold

Cornelia Sonnleithner (c) Agnes Stadlmann

A Tetide szerepét éneklő Cornelia Sonnleithner, alténekesnő a következőket nyilatkozta a sajtó képviselőinek: „Nagy öröm számomra, hogy az idén felléphetek a HERBSTGOLD Fesztivál keretében. Véleményem szerint még mindig nem értékelik megfelelő helyen Haydn operaszerzői tevékenységét, ezért nagyszerű lehetőség ennek az operának a bemutatásával ismét rámutatni a jelentőségére, ráadásul az Esterházy-kastély csodás Haydn Termében!“

 A fesztivált Julian Rachlin és a Filarmonica della Scala, a kolumbiai származású karmester, Andrés Orozco-Estrada irányítása alatt, Mozart G-dúr hegedűversenyével és Dvořák, 7. (Londoni) szimfóniájával zárja.

Az idei HERBSTGOLD képzőművészeti projektjei is a vágyakozás végtelenül távoli helyeit célozzák meg.

Esterházy II. Miklós herceg 1803-tól elrendelte az Esterházy-kastély és a hozzá tartozó kert klasszicista átalakítását és így megszületetett Eisenstadt legnagyobb műalkotása, a mintegy 42 hektáros kastélypark. Azonban a vágyakozás, amelyet ez a műalkotás jelképez, még ennél is nagyobb. Művészettörténeti szempontból a parkot angolkertnek, („tájképi kertnek”) nevezik, de az általa elképzelt táj délen és messze a távolban fekszik. Az angolkert kialakulására nagy hatással volt a képi gondolkodás. Újszerű útvonalai az egyik festői képtől a másikig kanyarogtak, szép és drámai jelenetek váltották meglepetésszerűen egymást. Az Esterházy-kastélykertet is így álmodták meg, mely a napóleoni háborúk (1800-1815) politikai és társadalmi zűrzavarai közepette készült el, és nem volt más, mint a paradicsomba való közvetlen bejutás, a világ elől való épített menekülés helyszíne. Szemünk előtt a kert konkrétan megvalósítja „Árkádiát”: a békesség és a természettel való harmónia legendás helyét.

Anna Artaker (*1976 Bécs) terveiben a kastély parkjával közvetlen kertkapcsolattal rendelkező Sala Terrena befalazott boltíveire koncentrált. A művésznő virtuális lugasaival a kastély ezen részének egykori nyitottságára és átjárhatóságára szeretné felhívni a figyelmet. Kilenc árkádsor köti össze újra a palotát és a kertet. Még ha ezek a nyílások csak grafikaiak is, mégis irányt mutatnak. A középen található modern üvegportált a perspektivikus illúziónak megfelelően belülről átlátszó, nyomtatott tükörfóliával borították, így a Haydn-kiállítás tereiből újra ki lehet látni a kertbe.

Artaker művének modelljeként a barokk kertművészet trompe l’œuil elemei, az ún. treillage-ok, azaz lécrácsos lugasok szolgáltak. Anna Artaker mindegyik boltívre kiterjedő elképzelése a trompe l’ œuil-höz hasonlóan szuggesztív hatást vált ki a nézőkből. A mű az ún. sgrafitto, visszakaparásos technikával valósult meg. A művész a HERBSTGOLD színpadára is megálmodott egy árkádot. Az alkotást a HERBSTGOLD Fesztivál felütésének számító operaelőadás előtt, szeptember 9-én adják át.

A kastély előtt található tizenegy zászlórudakat, először a tavalyi Fesztiválon Manfred Bockelmann használta művészeti installációjában. Az idei zászlós installáció Claudia Plank & Hans Werner Poschauko-tól származik, akik már két színes alkotással is díszítették a kastélynegyedet: a „A barackvirágok tánca“, valamint a „Rebschulweg” című munkájukkal.

Ezt a két állandó, növényi ábrázolásos alkotást egészítették ki ideiglenesen az zászlós installációjukkal. A szinte állandó keleti vagy nyugati szél a tizenegy zászlórúdon egy rombusz alakú színmintázaton az  UNIVERSELLE SEHNSUCHT feliratot lebegteti. Plank & Poschauko a következőképpen jellemzik művüket:

„Alkotásunk térszerkezete Baruch Spinoza Az etika című filozófiai írásán alapul, amelyet a geometria szelleme ihletett. Spinoza művének fő üzenete az, hogy Isten egyenlő a természettel, és mi mindannyian ennek az isteni egésznek a részei vagyunk. A végtelen utáni vágyakozás viszont a romantika egyik fő motívuma. A végtelen keresését úgy értelmezzük, mint a mindenre-kiterjedő utáni vágyakozást”.

A Táncpasszázsban szintén Plank és Werner a Szeretet végéig, a világ végéig című alkotása lesz látható. A kiállítás megnyitója 16 órakor kezdődik, ezután 17.30-kor a HERBSTGOLD színpadon az Esterházy-kórus lép fel, majd ezt követi a kastély belső udvarán, valamint a klasszicista átjárón haladó ünnepélyes felvonulás egészen a kastély kertfelőli homlokzatáig, Anna Artaker alkotásáig.

De milyen lenne a HERBSTGOLD Fesztivál az Esterházy-kastély nélkül? A csodás barokk épület 2023-ban is a nemzetközi fesztiválélet gyöngyszemeként csilloghat. Julian Rachlin már a kezdetektől fogva különleges helyszínként tekintett a kastélyra, ahol világsztárok találkoznak és remek produkciókkal örvendeztetik meg parádés enteriőrben közönségüket. A HERBSTGOLD Fesztivál széles palettát vonultat fel, az operaelőadásokat, kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a jazzmuzsikán át a roma- és világzenéig vezet a program íve, kiegészítve a Pan O’Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

Esterházy a kulturális turizmus motorja

A 2022-ben fellépő nemzetközileg elismert művészeknek, mint például John Malkovich, Juan Diego Flórez és a Quatuor Ébène köszönhetően a fesztivál látogatottsága az eddigi legjobb eredményt érte el 6.500 fővel.

Juan Diego Flórez dalestjére még a színpadon is székeket kellett elhelyezni, akkora volt az érdeklődés. Dr. Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatóságának elnöke burgenlandi sikerprojektként jellemzi a fesztivált. „A Korona-vírus alatti bezártság egész más koncertélményekkel gazdagított bennünket. A burgenlandi fesztiválok keretében különösen népszerű a HERBSTGOLD Fesztivál, melynek 2022-es kiadását tekintjük az eddigi legsikeresebbnek. Biztosak vagyunk abban, hogy a nemzetközileg elismert művész, Julian Rachlin vezetésével folytatni tudjuk a megkezdett sikersorozatot és ezzel a HERBSTGOLD Fesztivál hozzájárulhat annak az imázsnak a növeléséhez, hogy Burgenland tartományra a művészetek és kultúra fellegváraként tekintsenek.“

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

To Top