+ PR-cikk

Milyen távcsövet helyezzünk a puskánkra?

távcső

Egy vadászat csak akkor lehet sikeres, ha megvan hozzá minden szükséges felszerelés és eszköz. Pontosság és megbízhatóság nélkül biztosan nem ejtünk egyetlen vadat sem. Nem csoda tehát, hogy manapság már olyan modern légfegyvereket kapni, amiket céltávcsővel szerelhetünk fel, ez pedig segít abban, hogy az ezzel leadott lövés tökéletesen pontos legyen. Bár hozzá kell tenni, hogy ezeknek is megannyi változata létezik, így nem egyszerű kiválasztani a megfelelő darabot.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy milyen távcsövet érdemes a fegyverünkre tenni.

A választás kérdése

A Katonadolog Webáruház távcsöveinek hála a vadászat és a sportlövészet mára már élménnyé vált. Ehhez azonban olyan minőségi darabra van szükség, ami változatos nagyításra képes. A legtöbb nagyobb gyártó termékei ilyenek, így nem lesz nehéz eldönteni, hogy végül melyiket is szereljük a puskánkra. Léteznek közepes nagyításra alkalmas kivitelek, amik általánosságban olcsóbbak, de ezeket csak akkor érdemes beszerezni, ha nem a munkánkhoz használnánk.

A céltávcsövek legtöbb esetben vadászat során kerülnek elő, hiszen ennél a tevékenységnél nagy szükség van a megbízhatóságra és a jó láthatóságra. A puskára szerelhető modelleknek csak akkor van előnyük, ha tényleg a megfelelőt szereljük fel rá. A vásárlás előtt tehát figyelembe kell venni az árat, de még fontosabb a minőség, hiszen sokszor egy márkás darab bizony többe fog kerülni, mint azt elsőre gondolnánk.

Az árkategória nagyban befolyásolja a teljesítményt, ráadásul az üveg minősége, illetve a nagyítótárcsa sem lényegtelen.

Mit nézzünk meg?

Az irányzékot, legalábbis először mindenképpen. Mivel minden céltávcső szíve ez az eszköz, így nem szabad félvállról venni. Ez segít majd a lövés leadásában. Az ár után tehát nézzük meg, hogy első vagy második képsíkos modellre került-e a választás. Előbbi esetében mindegy, hogy milyen a nagyítás, viszont nem minden vadász szereti ezeket munkára használni. Ahogy az ember ránagyít valamire, az irányzék azonnal nagyobbá válik, ami miatt a kisebb vagy a távolabbi célok nem lesznek élesek.

Nem mindegy az sem, hogy az amúgy sem túl olcsó eszközre mennyi garancia vonatkozik. Mivel ezek esetében sok az apró és a sérülékeny alkatrész, így fontos, hogy azokat ne saját pénzből kelljen javítani, esetleg cserélni. Győződjünk meg róla, hogy a garanciát biztosan érvényesíteni tudjuk majd, lehetőleg megbízható helyről vásároljunk.

A legjobb távcsövek

A két legnagyobb és legismertebb márka az Umarex és a Walther. Előbbi esetében ott van a 4×15-ös változat, ami egy 9-11 mm előkészítésre rögzíthető kiegészítő. Négyszeres nagyításra képes, amihez 15 mm-es lencseátmérő tartozik. Ami pedig a Walther 3-9×56-os modelljét illeti, ez kispuskára és légfegyverre egyaránt felszerelhető. 7 fokozatban tudjuk állítani, az eszközhöz pedig még egy 56 mm-es lencsetávcső is tartozik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top