+ Tudomány

Két orosz sétált a világűrben

orosz

Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin orosz űrhajósok csütörtökön több mint hat és félórás sétát tett a világűrben.

Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin orosz űrhajósok csütörtökön több mint hat és félórás sétát tett a világűrben – közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség.

A kozmonauták több feladatot is elvégeztek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) körül, többek között a meteoroktól védő falakat szereltek fel az űrállomás Raszvet (hajnal) nevű moduljára. Egyben ugyanennek a modulnak külső faláról néhány berendezést áthelyeztek az új többcélú laboratóriumi modulba, a Naukába (tudomány).

Emellett felszereltek egy munkaállomást az európai robotkarra, valamint kipróbálták a működését, miközben kollégájuk, Andrej Fegyajev belülről kezelte a kart.

Prokopjev és Petyelin szerdán magyar idő szerint 15 óra 45-kor lépett ki a világűrbe, és hat óra 35 perccel később tért vissza az ISS-re. Az eredetileg tervezettnél gyorsabban végeztek feladataikkal.

Mielőtt visszatértek az ISS-re, Prokopjev és Petyelin két hulladékcsomagot távolított el az állomásról. Prokopjev úgy számította ki a röppályájukat, hogy minimálisra csökkentse az állomás kockázatát. A hulladék várhatóan a következő napokban fog elégni a Föld légkörében.

Prokopjevnek ez volt a nyolcadik, Petyelinnek a hatodik űrsétája.

Az orosz űrprogram keretében az előző űrséta június 22-én történt, amikor az űrhajósok a Zvezda (csillag) modulon lévő régi kommunikációs berendezéseket új, nagy sebességű rádiótechnikai információátviteli berendezésekre cserélték.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

To Top