+ Irodalom

Tömeges leépítés a Bild-nél – mesterséges intelligencia végzi majd a munkát

Bild

Frank Überall, a DJV elnöke: a Bild a Springer legnyereségesebb kiadványa, és úgy vélte, hogy a leépítés nem csupán „antiszociális”

Több száz munkahelyet szüntet meg a Springer német médiavállalat az ország legnagyobb tömeglapjánál, a Bildnél, és a munka nagy részének elvégzéséről mesterséges intelligenciára alapozva gondoskodik – írták német lapok kedden.

A beszámolók szerint a Springer e-mailben tájékoztatta a Bild szerkesztőségének vezetőit, hogy a kiadóvállalat felszámol minden „terméket, projektet és folyamatot”, amelyek az üzleti környezet változása miatt „soha többé nem lehetnek sikeresek gazdaságilag”.

A törekvés jegyében a 18-ról 12-re csökkentik a Bild regionális kiadásainak számát, a 15 regionális szerkesztőségből pedig tízet bezárnak az év végéig. Bevezetik azt is, hogy a nyomtatott kiadást a Bild – fizetős modellben működtetett, a cikkek nagy részét csak az előfizetőknek biztosító – hírportáljának anyagaira építik, és mesterséges intelligencia (MI) bevetésével végzik el a kiadványszerkesztési feladatokat.

Az átalakítás azzal jár, hogy „a mai formájában nem lesz többé” szerkesztőségvezetői, lapszerkesztői, képszerkesztői, korrektori és szerkesztőségi titkári funkció. Így több száz munkahelyet szüntetnek meg, mert „sajnos meg kell válnunk a kollégáktól, akiknek feladatát a digitális világban az MI látja el” – idéztek a levélből több német lapban.

Az online kiadásra és az MI-re alapozó elképzeléseket júliustól ültetik át a gyakorlatba. Az átalakítást 2024 elején fejezik be, és arra számítanak, hogy hatására a következő három évben 100 millió euróval nő a kiadóvállalat nyeresége.

A szakma legnagyobb érdekképviselete, a Német Újságíró Szövetség (Deutscher Journalisten-Verband, DJV) elutasítja a Springer terveit, és azt követeli a cégtől, hogy biztosítson más munkalehetőséget az elbocsátásra ítélet kollégáknak. Frank Überall, a DJV elnöke rámutatott, hogy a Bild a Springer legnyereségesebb kiadványa, és úgy vélte, hogy a leépítés nem csupán „antiszociális”, ellentétes a társadalmi felelősségvállalás elvével, hanem „szélsőségesen ostoba” is, mert a regionális hálózat leépítése a helyi ügyek iránt érdeklődő olvasóknak nyújtott szolgáltatás színvonalának csökkenésével, és végül olvasók elvesztésével jár.

A Bild a legutóbbi, 2022 végéről származó adatok szerint naponta 1,1 millió példányban kel el. Tíz éve, 2013 utolsó negyedévében több mint kétszer nagyobb, 2,44 milliós volt az eladott napi példányszám.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top