+ Design

A művészet és a divat találkozása: a történelem legfurcsább kulturális elegyedése

divat

Bár éppen a divat művészi minőségét igyekszünk alátámasztani, azt fontos leszögezni, hogy a hétköznapi viseletnek szánt tömegtermékek…

Amikor azt mondjuk, hogy kultúra, biztosan eszünkbe jut a festészet, a szobrászat, a zene, a színház és a film. De vajon gondolunk-e ilyenkor a divatra? – Nem valószínű. Pedig bizonyos ruhaköltemények és kiegészítők mind olyan minőséget és kifinomult ízlést képviselnek, amit bátran tekinthetünk művészetnek.

A magaskultúra elefántcsonttornya

Akit egy kicsit is foglalkoztat a magaskultúra, az ha egészen őszintén a szíve legmélyére néz, biztosan belátja, hogy ezek a művészeti alkotások és művészek elefántcsont toronyba zárva vesznek részt a világ körforgásában. Mindegyik terület távolinak és elérhetetlennek tűnik, és mintha nem lenne átjárás magas- és populáris kultúra között.

Miért fogadjunk el egy divatbemutatót kulturális eseményként és mégis hogyan lehetne például egy polarizált napszemüveg művészet?

divat

Jogosan merül fel a kérdés. A válasz itt hever a szemünk előtt, és némi nyitottsággal ugyan, de egészen könnyen érthetővé válik, hogy hogyan kerül egy kalap alá egy világhírű festmény és egy napszemüveg női modellje.

Egy gyönyörű barátság kezdete

Bár éppen a divat művészi minőségét igyekszünk alátámasztani, azt fontos leszögezni, hogy a hétköznapi viseletnek szánt tömegtermékek nem tartoznak ide és az sem mindegy, hogy milyen szemüvegkeretbe kerül a polarizált lencse! Ebben a cikkben a divat kifejezés alatt képzett divattervezők iparművészeti munkáit értjük.

Az ipar- és a képzőművészet kapcsolata régóta szorosan összefonódik, azonban amikor a divat és a művészet barátságának kezdetére vagyunk kíváncsiak, elég, ha „elutazunk” a két világháború közötti időszakba.

Képzőművészeti korszakok, ahogy a divattervezők látták

Ezekben az években alkotott Elsa Schiaparelli a XX. század egyik legkiemelkedőbb divattervezője, aki szeszélyes természetének köszönhetően tökéletesen tudott kapcsolódni Salvador Dalí zseniális műremekeihez, amelyek több ruhakölteményét is inspirálták.

A divatvilág egy másik szignifikáns alakja, Yves Saint Laurent francia divattervező munkáira pedig Mondrian alkotásai voltak nagy hatással. Világhírű ruhák és márkás napszemüvegek kötődnek a 60-as években aktív tervező nevéhez. Márkája fennmaradt és a mai napszemüveg trendek kiemelkedő darabjaival büszkélkedhet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top