+ Színház

Karikó Teréz emléktáblát kapott egykori szegedi lakóházán

Karikó Teréz

Karikó Teréz a Zeneakadémiát 1960-ban végezte el, majd a következő évben – Vaszy Viktor hívására – Szegedre szerződött.

Egykori lakóházán felavatták pénteken Karikó Teréz operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának domborműves emléktábláját, Bánfi Gábor szobrászművész és Bánfi Antal kőfaragó alkotását.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója avatóbeszédében hangsúlyozta, Karikó Teréz több mint ötvenéves pályafutása során – bár nemzetközi sikereket is elért – mindvégig hűséges maradt a Szegedi Nemzeti Színház társulatához.

Operaénekesként kivitelesen szép, gazdag hang adatott neki, s sikereihez az is hozzájárult, hogy karcsú magas, igazi dráma szopránnak való alkat volt egy olyan korszakban, amikor a színpadi megjelenést még nem tartották annyira fontosnak, mint ma.

„Nyugdíjba vonulását” követően is szívesen színpadra állt, sőt az 1990-es években még bővült is repertoárja komikus szerepekkel – mondta a karmester.

Karikó Teréz 1932. március 31-én született Budapesten. A Zeneakadémiát 1960-ban végezte el, majd a következő évben – Vaszy Viktor hívására – Szegedre szerződött, s rövidesen a színház vezető drámai szopránjává vált. Nagyobb sikereit Verdi, Puccini és Wagner operáinak hősnőiként érte el.

A rádiós és televíziós közvetítéseknek és a fővárosi fellépéseknek köszönhetően neve országszerte ismertté vált, majd az 1970-es évektől rendszeresen külföldön is föllépett. Hat évig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán. 1992-ben a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja lett, ahol 2012-ig énekmesterként dolgozott.

Tehetségét és munkáját Liszt Ferenc-, Bartók-Pásztory-díjjal és számos színházi kitüntetéssel ismerték el, 2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, 2012-ben pedig a Szegedért Emlékérmet is. 2021. november 8-án hunyt el Orosházán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top