+ Képzőművészet

Uray-Szépfalvi Ágnes: Akkor ez volt, oké. És most mi van, mi lesz?

Uray-Szépfalvi Ágnes

Az INDA Galéria szeretettel vár minden érdeklődőt február 4-én, szombaton 11-14 óra között Uray-Szépfalvi Ágnes kiállításának finisszázsára.

Enteriőr (Fotó: Simon Zsuzsanna)

Uray-Szépfalvi Ágnes képzőművésznek a 2002-től a máig terjedő időszakban készült, eddig nem, vagy csak igen kevésszer bemutatott munkáiból válogat az INDA Galéria négy termére kiterjedő tárlat.

Ahogy a kiállításnak az egyik kiállított munkától kölcsönzött címe (És most…?, 2005), úgy az abban szereplő festmények, rajzok és videók is demonstrálják az Uray-Szépfalvi kézjegyének számító tematikus jellegzetességet: az „…eddig rendben, értem, hogy jutottunk ide. De hogyan tovább, innen hová?”, illetve az „Akkor ez volt, oké. És most mi van, mi lesz?” kérdéseit. Az állóképek helyzetek: ismert vagy ismerősnek tűnő történetek kimerevített pillanatai.

Direkt, vagy művészettörténeti referenciákon keresztüli indirekt mitologikus és biblikus utalásoktól a filmművészet klasszikusaiig terjedő szüzsék, parabolák, allegóriák, személyek átvezetései a mába, érvényességük újraértelmezése (vagy az arra való rákérdezés), megerősítése, mai kontextusba helyezése. Például vajon mennyire lényegi természete Krisztusnak a neme (Vacsora, 2007)? És vajon honnan, milyen tájból és melyik korból hozza elénk a bárányt a félig kihajtott inggalléros fiú (Fiú pásztor, 2022)?

Bár néhány jelenet főszereplői férfiak, vagy inkább férfivá még nem érett, serdülő fiúk, a kiállítás vezérmotívuma a női szerep, a hol magasztos, hol banális, hol tragikus, hol komikus helyzetekben megjelenő nő. És ahogy Uray-Szépfalvitól megszoktuk, a látásmódokat, a megmutatás formáit is az álló- és mozgóképes technikák klasszikus festészettől a filmművészetig terjedő skáláján váltogatja következetesen, és magától adódó természetességgel.

Kurátor: Kozma Zsolt

Az INDA Galéria szeretettel vár minden érdeklődőt 2023. február 4-én, szombaton 11 és 14 óra között Uray-Szépfalvi Ágnes: És most…? Megmentők, áldozatok, menedék című kiállításának finisszázsára, melynek keretén belül 12 órától Kozma Zsolt, kurátor tart tárlatvezetést és beszélget Szépfalvi Ágnessel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top