karácsony
+ Irodalom

Karácsony apó neked is szorít egy helyet a rénszarvasszánon

A regény egyszerre modern, de mégis igazi, hagyományos karácsonyi mese, amelyből kiderül, hogyan lett Karácsony apóból Karácsony apó.

Ben Miller: Amikor megmentettem a karácsonyt (ford. Magyari Andrea), Móra Könyvkiadó, 2022. 296 oldal, 3499 Ft helyett itt 2799 Ft

A Móra Könyvkiadó téli újdonsága, Ben Miller karácsonyi regénye minden otthonba elhozza a kandalló melegét és a ropogós friss hó illatát. A szívmelengető karácsonyi mese egy klasszikust öltöztet új köntösbe, a regény egyszerre modern, de mégis igazi, hagyományos karácsonyi mese, amelyből kiderül, hogyan lett Karácsony apóból Karácsony apó.

A brit színész, író és komikus Charles Dickens Karácsonyi ének-ét írta át a gyerekek számára is érthető, élvezhető formában. Dickens kísérteties történetét a sarkvidéki manóvilágba helyezte át az író, szellemek helyett vicces karácsonyi lények (Rudolf a rénszarvas, egy fenyőfa és egy hóember) látogatják meg a zsugori főszereplőt.

A történet nem a manók világában kezdődik, hanem egy brit kisfiú otthonában, aki, mint minden gyerek, bármit megadna azért, hogy egyszer élőben találkozhasson a Mikulással. A kíváncsi kiskamasz, Jackson, karácsony este úgy dönt, hogy pontot tesz az őt feszítő kérdés végére: vajon létezik-e valóban Karácsony apó és ki is ő igazából? Reményteli virrasztásba kezd, és kitartó várakozásának meg is lesz az eredménye, az éjszaka közepén nagy csörgés-zörgés és sok korom közepette megérkezik Karácsony apó a kéményen keresztül.

A kisfiú és az öreg hamar jó barátságot kötnek, Jackson egész éjszaka Karácsony apóval járja a világot a rénszarvasszánon, Afrikától Dél-Amerikáig a Föld minden zugát bejárják, sőt még a Déli-sarkon is tesznek egy gyors kitérőt. Kiosztanak minden ajándékot és közben első kézből ismerheti meg Jackson Karácsony apó történetét, amely sok-sok száz évvel ezelőtt, a manók lakta Északi-sarkon játszódik.

Karácsony apó meséjének főszereplője a zsugori manó, Torvil, akit karácsony előestéjén három különös alak látogat meg és egy varázslatos utazásra invitál, ami váratlan fordulatot hoz Torvil életébe. A fukar és goromba manó karácsony reggelére rádöbben, hogy mennyivel nagyobb öröm az ajándékozás, mint a céltalan gyűjtögetés.

A mese bővelkedik filmszerű képekben, az olvasás során teljesen megelevenedik a havas manóvilág, a vizualitást pedig tovább fokozzák Daniela Jaglenka csodálatos illusztrációi és a lapok tetején és oldalán megbúvó apró grafikák.

„A földön foltokban látszott a hó, a rénszarvasok patkója pedig megcsillant, ahányszor az aszfalthoz ért. Befordultunk egy sarkon és hirtelen előttünk állt a híres Manhattan híd. És mielőtt még végiggondolhattam volna egyáltalán, hogy fogunk feltűnés nélkül átkelni a hídon, Rudolf szökkent egyet, egyenesen a Hold irányába, és már száguldottunk is a csillagok felé.”

A könyv egyszerű, jól követhető nyelven szól, rövid, pörgős fejezetek követik egymást. A regényt szerintem bátran olvashatjuk már nagyobb óvodásoknak is, de leginkább a kiskamasz korosztálynak ajánlom.

Bár Karácsony apó története az angolszász ünnep hagyományaira épül, szerintem mégis izgalmas lehet minden olvasónak, mert olyan általános értékekről szól, mint az önzetlenség vagy a jószívűség, és emlékezteti a gyerekeket, hogy nem a tárgyi ajándékoktól lesz igazán boldog a karácsony. Igazi jó esti mese a téli szünetre, engedjétek, hogy a varázslatos manóvilág magával ragadjon.

Karácsony apó neked is szorít egy helyet a rénszarvasszánon
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top